kadaverhond


kadaverhond 1.0

(recht en misdaad; dieren)

hond die speciaal is getraind om menselijke resten op te sporen
Engels cadaver duidt vooral menselijke lijken aan, terwijl Nederlands kadaver vooral dierlijke resten aanduidt; lijkhond (of lijkenhond) is dus een correctere term.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kadaverhond…

is een hond; is een zoogdier; is een dier

      Algemene voorbeelden


      "We waren vanaf het moment dat ze als vermist was opgegeven naar haar op zoek, maar hadden tot vanmiddag niets gevonden", zei Manzoni gistermiddag. "We hebben een helikopter uit Guadeloupe ingeschakeld voor assistentie, en een kadaverhond. Het was de hond die het lichaam vond, in de bosjes vlakbij de hoofdweg, op ongeveer 200 meter afstand van het hotel. Het lijkt erop dat het om moord gaat."

      Amigoe,

      „De bodem heeft een speciale opbouw. Als je de grond omwoelt, komt er ander soort zand aan de oppervlakte." Dat is een aanwijzing dat er iets aan de hand kan zijn. Hun taak is dus: ter plekke kijken of de grond is aangetast, of er iets begraven is. Met een grondboor kunnen ze zand uit de grond halen om te kijken of het er 'natuurlijk' uitziet, of dat erin gegraven is. In hun bodemonderzoek kunnen de archeologen worden bijgestaan door kadaverhonden. Dat zijn speciaal door de politie getrainde honden die aanslaan op een lijkgeur.

      NRC Handelsblad,

      In de loods reageerden de kadaverhonden blaffend en krabbend toen ze werden losgelaten op de plaatsen die Martin had aangewezen. Pas in de late namiddag begonnen in de loods de echte graafwerken.

      De Standaard,

      Intussen doorzocht de civiele bescherming met de Britse radarapparatuur en Duitse kadaverhonden het huis en de tuin van Raymond Glacz aan de Pastorijlaan in Tienen.

      De Standaard,

      Etymologie


      Samenhangende woorden (betekenis) AOE-hond; drugshond; explosievenhond; speurhond