lijkenhond


lijkenhond 1.0

(recht en misdaad; dieren)

hond die speciaal is getraind om menselijke resten op te sporen
Lijkenhond (of lijkhond) is een correctere term dan het synoniem kadaverhond, een leenvertaling uit het Engels. Engels cadaver duidt namelijk vooral menselijke lijken aan, terwijl Nederlands kadaver vooral dierlijke resten aanduidt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lijkenhond…

is een hond; is een zoogdier; is een dier

      Algemene voorbeelden


      Begin augustus onderzochten twee Britse lijkenhonden de vakantieflat en de huurauto van de McCanns. In beide gevallen gaf één van de dieren een signaal. Toen de hond moeder Kate McCann besnuffelde, sloeg het dier opnieuw alarm. Hetzelfde scenario herhaalde zich toen de hond aan het favoriete knuffeldier van Maddie rook. De McCanns werden korte tijd later in verdenking gesteld.

      De Standaard,

      In de vroege namiddag vonden nog intensieve graafwerken plaats op het terrein van Marc Dutroux in Sars-la-Buissière. Tot plots de hele speurderskaravaan, met inbegrip van de Duitse lijkenhonden, de Nederlandse speurneus Harry Jongen en de radar van de Britse specialist John Bennet, tegen 180 km per uur naar de Brusselse gemeente Elsene raasde. Daar werd in de Raadstraat 35 een huis grondig doorzocht op sporen van vermiste meisjes.

      De Standaard,

      Na een huiszoeking, waarbij een lijkenhond werd ingezet, stootte de politie donderdagavond op lichaam van David K. in een groezelig kelderhok. Het was in verregaande staat van ontbinding. Het lijk vertoonde duidelijke sporen van geweld.

      De Standaard,

      Stress is 'een nieuw fenomeen', legt de 'verdachte', hondentrainer Klaas Terpstra, even later uit. Hij is geen explosievenhond, drugshond, lijkenhond, speurhond of surveillancehond, maar een 'AOE-hond'. Bij de politie zijn ze verzot op afkortingen. AOE staat voor Aanhoudings- en Ondersteuningseenheid, in de volksmond AT, wat dan weer staat voor arrestatieteam. Daarvan zijn er zeven in Nederland. Over een jaar hebben ze allemaal een hond als Stress.

      de Volkskrant,

      Het ziekenhuis heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingeschakeld. Die brengt binnenkort rapport uit over het illegale weefselgebruik. Overigens heb je voor het trainen van reddings- of lijkenhonden helemaal geen menselijk weefsel nodig, stelt Leendert Amersfoort, hondentrainer bij het Korps Landelijke Politiediensten. "Je kunt honden uitstekend trainen met behulp van kleding."

      Algemeen Dagblad,

      Etymologie


      Samenhangende woorden (betekenis) AOE-hond; drugshond; explosievenhond; speurhond