motorscooter


motorscooter 1.0

(transport, verkeer en reizen)

tweewielig motorvoertuig voor een zittende bestuurder en eventueel een passagier, met kleine, brede wielen, een schildvormige stuurinrichting en vaak een lage treeplank, dat een maximumsnelheid van meer dan 45 kilometer per uur heeft en beschikt over een cilinderinhoud van meer dan 50 cc of een elektromotor met een vermogen van meer dan 4 kw; motorfiets in de uitvoering van een scooter

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een motorscooter…

is een scooter; is een motorvoertuig; is een vervoermiddel

  • [Deel] heeft doorgaans twee, maar in sommige gevallen drie relatief kleine en brede wielen, een schildvormige stuurinrichting en vaak een windscherm; heeft een zitplaats voor de bestuurder en nog een zitplaats voor een passagier achterop; beschikt over een cilinderinhoud van meer dan 50 cc of een elektromotor met een vermogen van meer dan 4 kw
  • [Functie] dient om zich snel te verplaatsen over langere afstanden
  • [Snelheid of tempo] heeft een maximumsnelheid van meer dan 45 kilometer per uur
  • [Werking of functionering] wordt aangedreven door een elektromotor met een oplaadbare accu of door een verbrandingsmotor (in de meeste gevallen een benzinemotor)
  • [Onderscheid of tegenstelling] is te onderscheiden van de bromscooter en snorscooter, die een lichtere motor hebben

Algemene voorbeelden


Wanneer je van plan bent om een motorscooter te kopen dan zijn er tal van verschillende modellen in omloop. Men spreekt over een motorscooter indien de motor meer dan 50cc cillinderinhoud heeft. De hedendaagse motorscooter begint vanaf 125cc. Heeft een elektrische scooter meer dan 4 kW vermogen en de snelheid ligt boven de 45 km per uur, dan spreekt men ook over een motorscooter, dus in beide gevallen is de helm wel verplicht.

https://www.scooterplaats.nl/motorscooters

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is uit oogpunt van verkeersveiligheid faliekant tegen de komst van de motorscooter, waar de RAI zich gisteren voor uitsprak. "We willen er niet eens over nadenken", zegt WN. "Sterker nog: we rillen alleen al bij de gedachte. Het is zeker ook de bedoeling dat je met 14 jaar al op een brommer mag rijden. Met de motorscooter is alleen de branche gebaat, maar zeker niet de verkeersveiligheid."

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=motorscooter&coll=ddd&identifier=ABCDDD%3A010826198%3Ampeg21%3Aa0173&resultsidentifier=ABCDDD%3A010826198%3Ampeg21%3Aa0173,

Deze week overleed de 24-jarige bruid van een handelaar in autoonderdelen aan de brandwonden die ze had opgelopen toen zij door de moeder van haar man in brand was gestoken omdat de bruidsschat die zij had meegebracht, beneden de verwachting was. [...]. Kort nadat het huwelijk was gesloten, begon Anands familie te klagen dat zij in de bruidsschat geen motorscooter had aangetroffen. Nog geen week later werd Tarvinder Kaur overgoten met benzine en in brand gestoken.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010621146:mpeg21:a0265,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • driewielige motorscooters
  • de, een lichte motorscooter

Door de invoering van de derde Europese rijbewijsrichtlijn gelden er nieuwe regels voor het rijbewijs voor driewielige motorscooters. Alle gemotoriseerde driewielers vallen sinds 19 januari 2013 in rijbewijscategorie A. [...]. Filerijden met driewielige motorscooter. Voor bestuurders van een motorscooter als de Piaggio MP3 is het, net als voor motorrijders, niet verboden om in een file tussen de auto's door te rijden.

http://ienm.rijksopenheid.nl/9117/welk-rijbewijs-heb-ik-nodig-voor-een-motorscooter-met-3-wielen,

Grollé vindt dat de overheid terecht onderkent dat een groep jongeren met een brom- of snorfiets voor problemen zorgt. Hij hekelt echter het beleid, dat te veel gestoeld is op het verleden en onvoldoende rekening houdt met nieuwe producten, zoals de lichte motorscooter. Volgens hem kan de verkeersveiligheid zijn gediend met een verwijdering van het fietspad van de te hard rijdende jongere. Die jongere zou na het behalen van een rijbewijs en gezeten op een lichte motorscooter (tot 125 cc en 11kw vermogen) een plaats moeten krijgen op de rijweg.

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=motorscooter&coll=ddd&page=1&sortfield=datedesc&identifier=ABCDDD%3A010826198%3Ampeg21%3Aa0173&resultsidentifier=ABCDDD%3A010826198%3Ampeg21%3Aa0173,

Vaste verbindingen


elektrische motorscooter

  1. tweewielig motorvoertuig voor een zittende bestuurder en eventueel een passagier, met kleine, brede wielen, een schildvormige stuurinrichting en vaak een lage treeplank, dat een maximumsnelheid van meer dan 45 kilometer per uur heeft en beschikt over elektromotor met een vermogen van meer dan 4 kw; elektrische motorfiets in de uitvoering van een scooter

    Synoniem: e-motorscooter

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    • [Deel] heeft een elektromotor met een vermogen van meer dan 4 kw en een accu

      Opladen gaat via het stopcontact, de stekker zit onder de buddy, echter door twee grote accu's is de ruimte wat beperkter. Dat kan worden opgelost door een topkoffer. De accu is na 2 uur 80% opgeladen en een volledige laadbeurt duurt 3,5 uur. De actieradius van de elektrische motorscooter is 70-90 km, afhankelijk van hoe ver je het 'gas' open draait.

      https://www.startersmotor.nl/merken/vectrix/vx-1/vx1.php

      Het bedrijf USE-Trading in Capelle a/d IJssel introduceert de Vespino Sky Evolution, een elektrische motorscooter met een actieradius tot 120 km op de Nederlandse markt. De motorscooter is het alternatief voor de lichte motoren en zal door de gunstige prijs, het feit dat de scooter nauwelijks onderhoud behoeft, opgeladen wordt via het normale elektriciteitsnet en geen CO2-uitstoot heeft, een aantrekkelijk alternatief zijn voor forenzen.

      https://www.tweewieler.nl/gemotoriseerd/nieuws/2009/01/elektrische-motorscooter-1019269,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2009

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen