pc


A - personal computer

pc 1.0

computer bedoeld voor individueel en alledaags gebruik, bijvoorbeeld voor tekstverwerking, administratie, toegang tot het internet, etc.; personal computer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pc…

is een computer; is een apparaat

  • [Tijd] is een computer voor alledaags gebruik
  • [Bezitter of eigenaar] is een computer voor individueel gebruik

    Algemene voorbeelden


    De pc heeft weliswaar een enorme verandering teweeggebracht, maar de papierstroom is alleen maar toegenomen.

    NRC,

    Van een zakelijke investering is de pc een consumentenartikel aan het worden.

    http://www.computable.nl/artikels/archief9/d03ra9dl.htm,

    Is draadloos internet een overschat fenomeen, dat door internetproviders en telecom-operators wordt verkocht in het kader van de omzetgroei en de shareholder value? Menige lezer van Beet, zeker Beet zelf, herinnert zich de dagen dat hij 'zo'n ding' niet meende nodig te hebben. 'Zo'n ding' was eerst de pc, en later de mobiele telefoon. En ergens tussen de pc en de gsm hadden we ook internet niet nodig.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • staan
    • uitstaan
    • vastlopen

    Tegelijkertijd rukt de televisie op in de (werk)kamer waar de pc staat: sommige computers zijn al voorzien van een videomogelijkheid, zodat een gemist programma de volgende ochtend op de pc kan worden bekeken.

    NRC,

    Indien de pc van een gebruiker uitstaat, worden de IM-berichten doorgestuurd naar zijn mobiele telefoon in de vorm van sms-berichten.

    De Telegraaf,

    Bij het testen van de eBookman bleek dat de internetverbinding tijdens het configureren (de gedownloade bestanden van de pc naar het apparaat overzetten) voortdurend werd verbroken, de pc vastliep en tot overmaat van ramp de eBookman op een onbegrijpelijk spelletje bleef hangen.

    Algemeen Dagblad,

    als object bij een werkwoord


    • een pc aanzetten
    • een pc beschermen
    • een pc besmetten
    • een pc configureren
    • een pc hacken
    • een pc herstarten
    • een pc kopen
    • een pc opstarten
    • een pc scannen
    • een pc uitzetten
    • een pc verkopen
    • een pc vertragen

    En dat voelt zeer vreemd als je gewend bent als eerste handeling na het opstaan de pc aan te zetten en hem pas uit te doen als je naar bed gaat.

    http://www.jeanne-doomen.net/doodle.html

    Een leerling die tussen de lessen op je draagbare computer de examenvragen inkijkt, overtreedt de Belgische wet, ook als je pc niet beschermd is door een paswoord.

    http://www.khleuven.be/publicaties/elfdegebod/Bestanden/Onderwijsbijlage.pdf,

    Het is veel eenvoudiger om een pc te besmetten en de meeste virusmakers hebben enkel de ambitie om zoveel mogelijk mensen lastig te vallen.

    De Morgen,

    Deze gegevens kunnen dus zonder enige controle gelezen en gewijzigd worden. Dit maakt het wel heel makkelijk om op diverse manieren banksaldo's aan kwaadwillenden door te sturen of betalingsopdrachten toe te voegen. Dit is alleen mogelijk op een pc die al onveilig geconfigureerd is, of op andere wijze (bijvoorbeeld door een trojan) is gecompromitteerd.

    http://www.klaphek.nl/nr7/homenet6.html,

    Het kan heel goed zijn dat uw pc is gehackt. Uw maatregelen (firewall en een antivirus-programma installeren) zijn goed. Maar eigenlijk moet u uw harde schijf opnieuw formatteren en alles opnieuw installeren.

    NRC,

    Wie ze allemaal uitprobeert en bereid is de pc af en toe te herstarten zal waarschijnlijk weinig problemen ondervinden bij het kopiëren van de tracks.

    NRC,

    De Albert Heijn-pc is zeker de betere supermarkt-pc. Hij is kwalitatief goed uitgerust en laat zich dankzij het AGP-slot en de BX-chipset zeer goed uitbreiden. Maar met een prijs van 3249 gulden valt hij ook meteen buiten de koopjescategorie. Voor zo'n prijs kun je ook in de vakhandel een pc met vergelijkbare uitgerusting kopen.

    http://www.fnl.nl/ct-nl/archief1999/ct99-12/ct99-12-online-001.htm,

    Verder raden we je aan om een startdiskette te maken waarmee je je pc of Macintosh kunt opstarten.

    De Standaard,

    Laat het programma een keer per dag de hele pc scannen en inkomende e-mails en attachments permanent.

    http://www.internetten.nl/

    Als ik mijn pc uitzet is de hoge toon ook weer weg, dus het ligt echt aan de audiokoppeling.

    http://forum.overclocking.be/showthread.php?p=101796,

    De pc zal via het internet worden verkocht.

    Sp!ts,

    Zulke programma's vertragen je pc en nemen ook werkgeheugen in beslag.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • een complete pc
    • een draagbare pc
    • een eigen pc
    • een gewone pc
    • een goedkope pc
    • een kapotte pc
    • een moderne pc
    • een normale pc
    • een oude pc
    • zware pc's

    Eén grapjas schijnt eens een complete pc in olie, en dat geheel in vloeibare stikstof (- 190 graden) te hebben ondergedompeld.

    NRC,

    Internetten via mobiel is ramp. 'Dit heeft meer haken en ogen dan in het bestek van dit stukje kunnen worden beschreven,' noteerde Beet in de vorige aflevering, in een terzijde over de gsm als modem voor de (draagbare) pc.

    NRC,

    Aduna brengt volgende week (als het bedrijf zijn oude naam Aidministrator afschudt) ook een versie van AutoFocus voor eindgebruikers op de markt. Daarmee kan de consument de chaos op zijn eigen pc in een index gieten.

    de Volkskrant,

    MobileChess draait ook op een gewone pc of laptop; er verschijnt dan een replica op ware grootte van een pocket-pc op het beeldscherm, met exact dezelfde bediening.

    NRC,

    India biedt armen een goedkope pc aan om het internet te ontdekken.

    de Volkskrant,

    Teleplan kan volstaan met het inhuren van relatief goedkope reparateurs. "De storingsmelding van alle apparaten die hier binnenkomen gaan bij ons in een grote databank. Komt er een kapotte pc binnen, dan weet onze databank al direct welk gebrek het waarschijnlijk is."

    De Limburger,

    Een DNA-computer ter grootte van een druppel kan zonder veel moeite 100.000 keer sneller zijn dan een moderne pc.

    NRC,

    De webcomputer, die wordt bediend via een afstandsbediening, is ontdaan van allerlei functies die een normale pc heeft.

    Trouw,

    Een eigentijds voorbeeld: Nanouk (jong, blond) vertelt bij haar thuis in Amsterdam-Zuid voor de camera dat ze gedichten schrijft, en korte verhalen. Dat gaat zo aardig, dat ze een onlangs een laptop heeft aangeschaft. Maar wat moet ze nu doen met haar oude pc?

    NRC,

    Vooral grote zakelijke afnemers hebben genoeg van zware PC's van drieduizend dollar.

    http://www.computable.nl/artikels/archief8/d23rs8zk.htm,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een besmette pc
    • een gekraakte pc
    • afgedankte pc's

    De worm 'Webber' verandert de besmette pc in een open relay, die de mogelijkheid biedt anoniem e-mail (lees: spam) te versturen.

    NRC,

    Een computerkraker kan veel schade aanrichten. Hij kan bijvoorbeeld bestanden verwijderen en toevoegen (denk aan virussen en kinderporno), neuzen in privé-gegevens en software installeren die hem in staat stelt terug te keren op de gekraakte pc.

    NRC,

    In één op twee huishoudens staat ergens een afgedankte pc stof te vergaren (om nog maar te zwijgen van de afgedankte pc's bij bedrijven).

    http://puc.ferentis.be/milieubewustzijn/78-in-een-op-twee-huishoudens-staat-ergens-een-afgedankte-pc-stof-te-vergaren

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: met

    • een pc met (een) geluidskaart
    • een pc met (een) internetaansluiting
    • een pc met (een) modem
    • een pc met internet

    Het CWIS is te raadplegen vanuit iedere PC met een Internetaansluiting, zowel binnen de hogeschool als daarbuiten.

    http://www.hhs.nl/studenten/statuut/statuut.html

    Om op het internet te surfen, heb je naast een pc met een internetaansluiting eveneens een programma nodig.

    https://books.google.nl/books?id=ub5a1mxLdFkC&pg=PA31&lpg=PA31&dq=%22een+pc+met+een+internetaansluiting%22&source=bl&ots=-qSBCgvr5A&sig=N_eRhki-_WsUxzdLIWO7xRMDb-c&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjbgNia5efTAhWFfFAKHSM4CqwQ6AEIWjAD#v=onepage&q=%22een%20pc%20met%20een%20internetaansluiting%22&f=false

    Er zijn 2 miljoen btw-aangiftes, 5 à 6 miljoen gewone aangiftes. Daarvan zou veel werk thuis, via een pc met modem, kunnen gebeuren.

    De Standaard,

    Videoconferencing is allang niet meer exclusief voor personages uit Star Trek. Videovergaderen neemt zelfs toe, niet alleen uit vliegangst na de terreuracties van 11 september, maar ook om files en hoge reiskosten te omzeilen. Behalve een pc met internet en een grote tv is er een speciale camera en (dure) software voor nodig.

    Algemeen Dagblad,

    in voorzetselgroep


    • aan een pc koppelen

    De computer moet, als hij thuis wordt gebruikt, óók voor zakelijke doeleinden worden gebruikt. De werkgever is verplicht dit te toetsen. Dit geldt ook voor bijbehorende apparatuur, zoals een printer, fax, modem of docking station. Meestal is deze apparatuur gekoppeld aan de pc, zodat ook dit binnen de pc-privéregeling kan vallen.

    http://www.dezaak.nl/renderer.do/menuId/2021/sf/2021/returnPage/2021/itemId/169774/realItemId/169774/pageId/381/instanceId/2084/,

    • achter een pc
    • achter een pc kruipen
    • achter een pc plaatsnemen
    • achter een pc zitten

    Wie een tekst verzint achter de pc, zit vaak te denken, te suffen of uit het raam te kijken.

    NRC,

    Foto's vanuit de camera naar de computer overzetten, is voor 'digibeten' vaak lastig. Het geheugen van digitale camera's is snel vol. En de batterijen van de kleine stroomvreters zijn snel leeg. Om deze problemen te ondervangen, levert Kodak zijn nieuwe serie digitale camera's nu standaard aan met docking station, een plat basisstation dat wordt aangesloten op de computer. Dankzij dit 'kribbetje' hoeft de consument niet steeds achter de pc te kruipen om zijn digitale foto's via een USB-kabel over te seinen.

    de Volkskrant,

    Vrijdag overdag moest ik de deur uit, en toen ik om een uur of twee weer thuiskwam, nam ik terwijl ik weer achter de pc plaatsnam opnieuw een paar van mijn overheerlijke dropjes.

    http://shorties.be/2004/shorties/column/col25/column258.html,

    "Mensen willen niet meer wachten op het avondjournaal, ze willen het nieuws nú. Ze willen even zien wat er gebeurd is." De items moeten volgens hem kort zijn. "Met een minuut heb je het wel gehad." Een 'pan', een horizontale beweging met de camera, werkt niet. Ook een overzichtsbeeld op afstand is niet te volgen voor wie achter de pc zit.

    http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Nieuwsophetnet/omroep.html,

    • met een pc communiceren

    De 'pendant phone' is [...] uitgerust met een infraroodpoort, om bijvoorbeeld met de pc te kunnen communiceren.

    de Volkskrant,

    • naar een pc doorsturen

    Een mislukte foto gooi je gewoon weg van je chipkaartje en de leuke exemplaren stuur je door naar de pc.

    http://web.planet.nl/planetdownload/pd140301.shtml,

    • op een pc aansluiten
    • op een pc afspelen
    • op een pc bekijken
    • op een pc beluisteren
    • op een pc bewaren
    • op een pc draaien
    • op een pc downloaden
    • op een pc inbreken
    • op een pc installeren
    • op een pc intikken
    • op een pc staan
    • activiteit op een pc
    • een browser op een pc

    De uitleesunit binnenshuis kan bij dit, maar ook sommige andere apparaten via een datalogger op een pc worden aangesloten.

    http://meteonet.nl/vraagbaak/vraagbaak3.htm

    Zij konden de muziek niet afspelen op hun pc, op verouderde cd-spelers of de cd-speler in hun auto.

    de Volkskrant,

    Sla de gemaakte afbeelding op als Jpg-bestand; deze zijn relatief klein en kunnen op elke pc worden bekeken.

    NRC,

    De meeste beveiligde cd's zijn zo ontworpen dat ze niet op een pc kunnen worden beluisterd.

    Rotterdams Dagblad,

    Behalve wachtwoorden zijn met zo'n voorziening bijvoorbeeld teksten van gewiste brieven en e-mail terug te vinden, maar ook chatsessies (die vaak niet op de pc bewaard worden) en adressen van bezochte sites.

    NRC,

    Er bestaan in Amerika duizenden bulletinboards, een soort computerprikborden, draaiend op een pc, waarmee je met een eigen computer(tje) via een telefoonlijn en een modem communiceert.

    http://www.xs4all.nl/~peter/bulletinboards.html,

    Via een SmartMedia Card kan je mp3's downloaden op je pc en daarna beluisteren op deze mp3-speler.

    Gazet van Antwerpen,

    Een firewall is een soort elektronische beschermingsmuur die voorkomt dat andere internetgebruikers op uw pc inbreken.

    NRC,

    De FBI sleutelt nu aan een typgeheugen genaamd 'Magic Lantern' dat werkt als een mailvirus: na het klikken op een 'besmet' attachment installereert het zich op de pc van een (derhalve niet al te slimme) verdachte om daar stilletjes zijn werk te doen.

    NRC,

    Op mijn pc tikte ik in: www.forestry.com, en vanuit dat scherm schoof ik zonder veel nadenken door naar andere werelden via het web.

    Acacialaan, Koen Peeters,

    En het hoeft ook niet bij de stadsgrenzen op te houden; onlangs keek in Hazerswoude een vriend van Koolhaas via een WiFi-verbinding naar een videofilm die Koolhaas negen kilometer verderop op zijn pc had staan.

    http://homes.wirelessleiden.nl/rudi/trouw/trouw24juli2002.html,

    Wanneer je de toepassing nadien afsluit, blijft er geen enkel spoor van je activiteit op de pc zelf over.

    De Standaard,

    Zo kost het wappen niets in plaats van weinig, en dat is beter. De instellingen voor wappen zijn nog wel eens lastig aan te brengen, maar de site of de helpdesk van uw telefoonprovider zal kunnen assisteren. U ontkomt er niet aan bij het wappen hun inbelnummer te gebruiken - uw telefoonprovider is identiek aan uw wapprovider - maar dat geldt niet voor alle instellingen. Vooral de 'homepage' is vrij te kiezen, net als bij de browser op de pc.

    NRC,

    • toegang krijgen tot een pc

    Google Desktop Search Misschien is een nog grotere bedreiging die van derden die toegang krijgen tot de pc.

    http://www.zdnet.be/reviews.cfm?id=39980,

    • een geluidskaart van een pc
    • een harde schijf van een pc
    • een taakbalk van een pc
    • de snelheid van een pc

    Nee, wij thuisgebruikers moeten ons tevreden stellen met een headset bestaande uit een microfoon en twee luidsprekertjes. Deze sluit je simpelweg aan op de geluidskaart van je pc en vervolgens is het aan de software om alles in goede banen te leiden.

    http://www.diskidee.be/internet/cursussen/index.htms/3800,

    Op de website CDFreaks.com wordt uitgelegd hoe de beveiliging op 'Puur', SafeAudio, werkt. Bij de productie brengt de fabrikant met opzet storing aan op de cd. Die ruis wordt bij het afspelen niet opgemerkt, maar wel als een gebruiker het signaal op de harde schijf van zijn pc vastlegt.

    de Volkskrant,

    Maar ga je tekeer als een drummer van een hardrockgroep, dan stuurt het programma een waarschuwing via een geluidssignaal en een flitsend pictogram in de taakbalk van de pc.

    De Standaard,

    "Ouders zijn niet alleen geïnteresseerd in de snelheid van hun pc, maar ook in de vraag of hun kinderen er spelletjes op kunnen doen", betoogt François Martin, produktmanager bij het Amerikaanse elektronicaconcern Hewlett-Packard en hij haalt een per scanner en kleurenprinter gereproduceerde foto van zijn dochtertje tevoorschijn.

    NRC,

    • een modem voor een pc
    • software voor een pc

    Hayes Smartmodem 300 is de eerste modem voor de pc.

    http://digitalekloof.park.be/cache/geo/be-nl/tijd/tijdnet_20jr_computerindustrie_notendop.htm,

    Het internetonderzoeksbureau Jupiter MMXI maakte bekend dat in 2001 klanten meer dan twee keer zoveel spendeerden aan software voor gsm's (logo's, beltonen, de beurs, sportuitslagen, ...) als aan software voor de pc.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • een pc en een printer
    • een telefoon en een pc
    • pc of laptop

    Bluetooth laat apparaten in dezelfde ruimte met elkaar praten, zoals een pc en een printer, of een gsm en een headset.

    NRC,

    De Screen-Phone houdt het midden tussen een telefoon en een pc, waarbij je met een pen op het speciale aanraakscherm kunt schrijven.

    http://oud.refdag.nl/weet/000321weet02.html,

    Thuis of in de trein zullen zij hun pc of laptop niet opstarten om te kijken wat de aanbiedingen van de grootgrutter zijn.

    de Volkskrant,

    Vaste verbindingen


    intelligente pc

    1. personale computer die vrijwel geen menselijke sturing nodig heeft, maar als het ware zelf 'denkt'

      IBM steekt miljarden in intelligente pc. IBM, het grootste computerconcern ter wereld, gaat miljarden investeren in de ontwikkeling van een 'denkende' computer. De komende jaren zal het concern een kwart van zijn onderzoeksuitgaven reserveren om een apparaat te ontwerpen dat nog maar weinig menselijke sturing nodig zal hebben.

      Reformatorisch Dagblad,

      Op de EB Infoshow doet het software bedrijf Unit 4 uit de doeken hoe een bekende leverancier van computerapparatuur de intelligente PC inzet ter ondersteuning van zijn helpdesk.

      https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010637655:mpeg21:a0135,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    B - politiek correct

    pc 1.0

    politiek correct

    Algemene voorbeelden


    Het is bijvoorbeeld politiek correct oftewel PC om aanduidingen als 'achterlijk' en 'zwakzinnig' taboe te verklaren en te vervangen door 'minder begaafd' of zelfs 'anders begaafd', om in plaats van 'patiënt' van 'cliënt' te spreken, en om etnische minderheden aan te duiden als 'Turkse mensen' en 'Joodse mensen' terwijl Fransen en Duitsers gewoon Fransen en Duitsers blijven.

    http://www.cultureelwoordenboek.nl/index.php?lem=1589

    'Politiek correct taalgebruik' kan men omschrijven als een poging om potentieel beledigend of discriminerend taalgebruik te vermijden. De voorstanders vinden 'PC' een uiting van respect voor de ander; tegenstanders beschouwen het als een vorm van censuur.

    NRC,

    In het 'politiek correcte' en 'patriottisch correcte' Amerika is het even buitengewoon 'PC' om in een demonstratie tegen abortus als in die vóór de invoering van de doodstraf mee te lopen.

    http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/politiek

    Inderdaad gaat PC verder dan alledaagse beleefdheid door sancties te verbinden aan het overtreden van de nieuwe linguïstische codes.

    NRC,

    C - pelotonscommandant

    pc 1.0

    commandant van een peloton, d.i. een militaire eenheid van maximaal vijftig man, die geleid wordt door een officier en die zelf weer verdeeld is in kleinere groepen die aangevoerd worden door een onderofficier; offcier die leiding geeft aan een peloton; commandant van een legerpeloton; pelotonscommandant

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een pc…

    is een commandant; is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Aan het hoofd van een peloton staat een officier, meestal een luitenant, pelotonscommandant (PC) genaamd.

        http://nl.milpedia.org/wiki/Peloton,

        De PC wordt bijgestaan door de opvolgend pelotonscommandant (OPC), meestal met de rang van sergeant-majoor.

        http://nl.milpedia.org/wiki/Peloton,