poularde


poularde 1.0

jong gemest hoen, niet zwaarder dan twee kilo en hoogstens vijftien weken oud
Vrijwel altijd genoemd als gerecht of als ingrediënt daarvan.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een poularde…

is een hoen; is een dier

  • [Leeftijd] is niet ouder dan vijftien weken
  • [Gewicht] is niet zwaarder dan twee kilo

    Algemene voorbeelden


    De poularde kan tot 2 kg wegen. Deze kip komt vooral bij het braden goed tot haar recht. Gezien de grootte van de kip is ze uiterst geschikt om vooraf in porties te verdelen.

    http://www.xquis.com/_scripts/search_products.pl?query=17

    Hak de truffel, behalve een deel dat u wilt bewaren voor garnering, schenk over dit laatste een vierde van de cognac. Hak het vlees dat over is van de poularde en ook de lever. Voeg het bij de gehakte truffel.

    http://www.goldweb.nl/culinair/

    Het vlees van een oudere parelhoen is wat steviger en wordt vooral verwerkt als ragout of bereid als poularde.

    http://www.xquis.com/_scripts/search_products.pl?query=17

    Meng het gehakt met het mengsel van truffel en poularde en werk er ook de in brunoise gesneden ingrediënten door en de pistaches.

    http://www.goldweb.nl/culinair/

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • ontbeende poularde

    Leg de ontbeende poularde open in een pan, bestrooi met peper en zout en schenk er het truffelnat en de helft van de cognac over. Laat met het deksel op de pan 6 uur marineren.

    http://www.goldweb.nl/culinair/

    als object bij een werkwoord


    • poularde bereiden

    Bij hem werd ik te dineren gevraagd en at er onder andere een poularde-schotel, geraffineerd bereid, zoals dat in Frankrijk de gewoonte is. Uit de grond van mijn hart zei ik: "O mevrouw, wat heb ik van deze maaltijd genoten", of iets dergelijks - "Daar ben ik nou echt blij om, want vóór u was Buning hier eens te gast en las me na afloop de les hoe ik mijn poularde eigenlijk had moeten bereiden. Maar intussen had hij gevreten als een beest."

    Wie ik tegen kwam, C.J. Kelk,

    Vaste verbindingen


    galantine van poularde

    1. Vormvariant: Galantine de Poularde

      koud vleesgerecht in gelei, met ontbeende poularde als ingrediënt

      Galantine van Poularde (Galantine de Poularde). Ingrediënten: 1 ontbeende poularde [...], 1 borrelglas cognac, 2 preien, 2 sjalotjes, 2 kruidnagels, peper, zout [...]: Maak de gelei als volgt: leg in een grote pan afval, botten en karkas van de poularde, de kalfsschenkel en de zwoerd. Doe er twee liter water bij. Was en snij de wortel, uien, preien en sjalotjes in stukken en voeg ook deze toe.

      http://www.goldweb.nl/culinair/

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen