psychologe


psychologe 1.0

vrouw die zich voor haar beroep bezighoudt met het behandelen van psychische problemen en die probeert het gedrag van de mens te verklaren; vrouwelijke psycholoog

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een psychologe…

is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Algemene voorbeelden


    Heel regelmatig ontmoet Els lotgenoten: jongeren die ook geboren werden met een gelaatsafwijking. Onder begeleiding van een psychologe wisselen ze ervaringen en gevoelens uit.

    De Standaard,

    In Antwerpen interviewt Sonny Smet, psychologe in het rust- en verzorgingstehuis Joostens, elke keer twee mensen die over het onderwerp iets zinnigs kunnen zeggen: specialisten, maar ook veel direct-betrokkenen: de dementen zelf en hun familieleden.

    De Standaard,

    Op een Engels grasveld bekvechtten een oudere man en een psychologe over de inhoud van drie blauwe boxen vol plastic smurfen.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een freudiaans psychologe

    Een freudiaanse psychologe vertelt haar dat zíj geen trauma's kan hebben: Ruth was immers ouder dan zes toen ze in het concentratiekamp kwam.

    NRC,

    • een klinisch psychologe

    Ik merk heel duidelijk in mijn praktijk als klinisch psychologe dat er een verschil is tussen mensen die zich aanmelden met een concrete klacht en er zo vlug mogelijk vanaf willen komen en mensen die zich aanmelden met klachten en ook een diepere dimensie zien.

    http://www.vvkp.be/(tekst)spiritualiteitrelklinpsy.htm

    Dr. N. Endenburg, klinisch psychologe en werkzaam aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht, promoveerde in 1991 op een proefschrift over de relatie tussen mens en dier.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    • een psychologe in opleiding

    Armand Zarks (maatschappelijk werker in opleiding), Nienke Kerkhoven (psychologe in opleiding) en Indra Boedjarath (psychotherapeute) leiden de groep volgens een vaste structuur.

    http://www.riagg-rnw.nl/homepage/index1.htm

    met ander, nevengeschikt substantief


    • psychologe en fysiotherapeute
    • psychologe en psychotherapeute
    • psychologe en seksuologe

    Biodynamische therapie is gebaseerd op de biodynamische psychologie. Deze is ontwikkeld door de Noorse psychologe en fysiotherapeute Gerda Boyesen.

    http://members.home.nl/jan.houwen/frameset_bdt.html,

    "Vaak valt er iets te verbeteren aan de manieren waarop mensen met stress omgaan", zegt psychologe en psychotherapeute dr. Susanne Osterhaus.

    http://www.reformatorischdagblad.nl/gezo/980527gezo01.html#home

    Trees Dehaene, psychologe en seksuologe van beroep en moeder van vier kinderen, is medestichtster en coördinatrice van het christelijk geïnspireerde centrum voor Relatievorming en Zwangerschapsproblemen (cRZ) dat, naast sensibiliseringswerk via opleidingen, publicaties, voordrachten, ook concrete steun biedt aan ongewenst zwangeren.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen