sigarettenroker


sigarettenroker 1.0

afbeelding

Bron: Claude TRUONG-NGOC
( CC BY-SA 3.0 )

iemand die de gewoonte heeft sigaretten te roken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sigarettenroker…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de gewoonte sigaretten te roken

    Hoofdsemagram: roker


    Algemene voorbeelden


    Uit het onderzoek bij 20.000 gezinnen blijkt dat 12 miljoen Italianen van ouder dan 14 jaar regelmatige sigarettenrokers zijn. Dat komt overeen met 25,1 procent van de bevolking. In 1991 rookten nog 13 miljoen Italianen, in 1983 waren er dat nog 14,5 miljoen.

    De Standaard,

    Ook niet-rokers worden regelmatig door een uit de hand gelopen sigarettenvuurtje gedood of verwond. Het is dus tijd voor ingrijpende maatregelen. Omdat het menselijke brein en het menselijke gedrag zich maar moeilijk laten opvoeden, richten beleidsmakers zich nu op de sigaret. Als rokers geen veiligheid kunnen garanderen, moeten sigaretten dat maar gaan doen. Dus transplanteren ze de verantwoordelijkheid van de sigarettenroker naar de sigaret.

    Metro,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    sigarettenroker 2.0

    iemand die een voorkeur heeft voor het roken van sigaretten en bv. niet van sigaren houdt

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een sigarettenroker…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een liefhebber van het roken van sigaretten en niet van bv. sigaren, shag of pijp

      Hoofdsemagram: roker


      Algemene voorbeelden


      Pijp- en sigarenrokers leven gemiddeld twee jaar langer dan sigarettenrokers. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningse epidemiologe Martinette Streppel. De eerste groep leeft gemiddeld vijf jaar korter dan niet-rokers; bij sigarettenrokers is de levensverwachting gemiddeld zeven jaar korter.

      Trouw,

      De sigarettenroker is, aldus Van Amerongen 'een, ronduit gezegd, egocentrisch stuk protoplasma, zich kuchend en rochelend door de wereld bewegend, onderwijl naar alle richtingen een geelgroenachtige slijmafscheiding sproeiend [...].' Nee, Van Amerongen behoort tot de sigarenrokers, 'de aristocraten onder de nicotinegebruikers'. De sigarenroker ontziet zijn longen, want hij inhaleert niet. De sigarenroker is matig want beperkt zijn gebruik tot enkele sigaren per dag, waar dan ook echt van genoten wordt.

      http://www.dood.nl/showit.php3?cid=52,