taakgericht


taakgericht 1.0

gericht op een taak of taken; afgestemd, gericht op een gegeven taak of gegeven taken

Algemene voorbeelden


De mannelijke benadering (linker hersenhelft) is binnen de bedrijfswereld nog steeds dominant: taakgericht, analytisch, efficiencygericht, kostengedreven.

http://www.menscentraal.nl/tekst_Jan_Bommerez.htm,

Bij faalangstige leerlingen zie je doorgaans dat ze grote behoefte hebben aan een uitgebalanceerde taakgerichte feedback, met nadruk op de positieve variant, maar met gewenning aan de negatieve variant. Zij verdragen alleen positieve taakgerichte en persoonsgerichte reacties. Negatieve feedback, ook al is die alleen maar taakgericht, leggen zij al snel uit als persoonsgericht.

http://www.orthoconsult.nl/home.html

Echter, de klanten die te maken kregen met een sociale (meer menselijke) verkoper waren significant meer tevreden en bereid in te stappen in de fondsen dan diegenen die chatten met een verkoper die taakgericht was.

De Limburger,

Zebra brengt, met andere woorden, krachtig multimediaal geschut in stelling en kiest niet voor één maar voor verschillende taalleerbenaderingen: communicatief, taakgericht, inhoudgericht, geïntegreerde aandacht voor de deelvaardigheden, aandacht voor taalfuncties, woorden, grammatica en leerstrategieën.

http://www.ivnnl.com/

Er wordt een viertal managementoriëntaties onderscheiden, te weten taakgericht, organisatiegericht, beleidsgericht en passief.

http://www.bsk.utwente.nl/bw/index.html,

Ook kan de optimale schaalgrootte wijzigen (centralisatie versus decentralisatie), kunnen organisaties veranderen van taakgericht naar klantgericht en kunnen er andere verhoudingen ontstaan tussen beleidsvorming en beleidsuitvoering.

http://www.minbzk.nl/e-overheid/1.1.asp

Door middel van een taakgericht spelprogramma krijgt de leerling de nodige prikkels om de eetaversie te overwinnen.

NRC,

Dimensies binnen het leiderschap zijn: consideratie en structurering. De vormen van leiderschap, taakgericht en sociaal-emotioneel (= persoonlijk) gericht zijn moeilijk te verenigen binnen een persoon maar kan wel.

http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/Socialepsychologie.pdf

Samenwerking houdt ook de bereidheid in om de eigen manier van werken te laten evalueren door anderen, om open te staan voor het bijsturen, wijzigen van eigen inzichten en ervaringen. Het is de bedoeling dat deze taakgerichte evaluatie in beide richtingen werkt.

http://www.cbegent.be/

Waar het in de meeste simulaties om gaat is dat u zich manifesteert als een vriendelijk en toch taakgerichte kandidaat.

http://www.assessmentservice.nl/

De dag werd geleid door Mw. Te Brake. Zij bood ons een intervisiemodel dat taakgericht is, d.w.z. gericht op persoonlijke kwaliteitsverbetering binnen je werk.

http://www.stotteren.nl/nvst/,

De hoeveelheid sociale ondersteuning: het kan hierbij gaan om taakgerichte of meer emotionele steun van collegae en leidinggevenden.

http://www.stresspreventie.nl/

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een taakgerichte aanraking

Ook aanrakingen zijn te zien als een contiunuüm: accidentele aanrakingen (per ongeluk, belangrijk woorden aan te geven, al is het maar 'sorry', anders kan de cliënt er van alles bij denken); taakgerichte aanrakingen (de aanraking is het gevolg van in plaats van doel van de behandeling); aandachtsaanrakingen (kortdurend, bijvoorbeeld een handdruk); affectieve aanrakingen (uiting van vriendelijke intenties).

http://www.avhaptonomie.nl/fenomeen.htm,

  • een taakgerichte benadering

De persoonsgerichte benadering staat naast de actiegerichte, de taakgerichte en de prestatiegerichte benadering.

http://www.nlp.be/bedrijfscoach.html

  • taakgerichte bezigheden

Het meest informatief is het gedrag tijdens taakgerichte bezigheden die een beroep doen op zelfcontrole en concentratie, en dit laatste is vooral op school aan de orde.

http://www.adhd.nl/indexorigineel.html,

  • een taakgerichte bijscholing
  • een taakgerichte opleiding

In een tijd waarin voor niemand nog een algemene en eenmalige opleiding geldt, blijft alleen de magistratuur verstoken van een taakgerichte, uniforme, tot samenwerking en coördinatie leidende, specifieke opleiding en bijscholing.

De Standaard,

  • taakgericht gedrag

Er kunnen drie soorten groepsnormen onderscheiden worden: normen die het taakgerichte en het sociaal-emotionele gedrag regelen, normen die de opvattingen van de groep regelen, normen die de verdeling van de opbrengsten regelen.

http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/Socialepsychologie.pdf

Voor de onderwijsprijs '94 van de provincie Overijssel konden alle scholen in diverse categoriën projecten indienen. De Eben-Haëzerschool deed dat met het Ster-project. Ster staat voor Stimuleren tot Taakgericht gedrag door Extra zorg en Responsiviteit.

Meppeler Courant,

ADHD'ers gaan dan ook niet beter presteren als je de bronnen van afleiding wegneemt, zoals veel ouders en leerkrachten tot hun schade en schande ondervinden. De saaiheid wordt dan verpletterend en het taakgerichte gedrag zal er alleen maar verder onder leiden.

http://lijfenleven.clickx.be/Public/logopedie/print_n030903_010113-16.asp

  • een taakgerichte groep

Voorbeelden van secundaire groepen zijn het afdelingsteam, de commissie of de werkgroep. In de sociaal-psychologische literatuur spreekt men in dit verband meer van taakgerichte en relatiegerichte groepen.

http://docent.hogent.be/~dh673/psych-socia.doc

De taakgerichte groep heeft een duidelijke taak of doelstelling.

http://docent.hogent.be/~dh673/psych-socia.doc

In relatiegerichte groepen ontstaat de structuur meestal via onderlinge onderhandelingen (informeel). Een belangrijke positie in zo'n groep krijg je via andere eigenschappen dan in taakgerichte groepen (bijvoorbeeld geliefd zijn).

http://docent.hogent.be/~dh673/psych-socia.doc

  • een taakgerichte leider

Een taakgerichte leider is het meest effectief in een situatie met veel controlemogelijkheden óf juist in een situatie zonder controlemogelijkheden.

http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/Socialepsychologie.pdf

  • een taakgerichte leiding
  • een taakgerichte leidersstijl

Je zaait wie je bent en wat je voorstaat: Hilde pleitte voor een persoons- en taakgerichte leidersstijl, sturend en ondersteunend, voorwaarden scheppend; belangrijk is dat je authentiek, respectvol, eerlijk en vertrouwvol jezelf blijft.

http://koine.vsko.be/portal/page?_pageid=415,39499&_dad=portal&_schema=portal_portal_id=5_folder_id=39499,

Uit andere aspekten van het onderzoek blijkt dat ambtenaren niet alleen een mensgerichte leiderschapsstijl wensen, motivering putten ze vooral uit een taakgerichte leiding.

De Standaard,

  • taakgericht onderwijs

Die cursus, taakgericht onderwijs in groepen (TGOG) leert docenten studenten zelfstandig te leren werken.

NRC,

  • een taakgerichte organisatie
  • taakgerichte organisaties

CC helpt U bij de overgang van een taakgerichte naar een procesgerichte organisatie.

http://www.cac.be/edm/iedmdetail.htm

Speciale aandacht wordt besteed aan de verschillende voorwaarden waaraan communicatieve processen binnen taakgerichte organisaties moeten voldoen om zowel het functioneren van de organisatie als de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers te kunnen bevorderen.

http://www.uvh.nl/cph/

  • een taakgerichte oriëntatie

Als er geen verband wordt gevonden tussen de subsidierisico's en de mate waarin de oriëntatie van het management taakgericht is, is het dan terecht te concluderen dat onder zulke omstandigheden een taakgerichte oriëntatie niet opportuun is?

http://www.bsk.utwente.nl/bw/index.html,

Volgens de schrijfster is het voor managers niet opportuun een taakgerichte oriëntatie te hebben, omdat dit door subsidiegevers niet wordt beloond.

http://www.bsk.utwente.nl/bw/index.html,

  • een taakgericht proces
  • taakgerichte processen

Er zijn twee hoofdontwikkelingen binnen het groepsproces: de taakgerichte of instrumentele processen; de expressieve of sociaal-emotionele processen. Een groepsproces verloopt via de fasen oriëntatie, evaluatie, controle.

http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/Socialepsychologie.pdf

De sociaal-emotionele bijdragen hebben vooral tot functie om het taakgerichte proces te laten voortgaan.

http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/Socialepsychologie.pdf

Een groepsproces verloopt via de fasen oriëntatie, evaluatie, controle. Dit zowel binnen één groepsbijeenkomst als binnen het geheel van meerdere bijeenkomsten. Dat geldt ook voor de verschuiving van taakgerichte processen naar sociaal-emotionele processen.

http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/Socialepsychologie.pdf

met bijwoord


  • (steeds) meer taakgericht
  • weinig taakgericht

Onderpresterende hoogbegaafde leerlingen zijn vaak weinig taakgericht.

http://www.plato.caiw.nl/_private/thmframe.htm

De groepsgrootte varieerde en de klanten kregen te maken met een verkoper die ofwel meer taakgericht was of meer aandacht had voor de sociale aspecten van het chatten zoals het groepsproces en de sfeer tijdens de bijeenkomst.

De Limburger,

Voor de vraag naar cursuswerk houdt dat o.a. in dat aan vrijwilligers een toerusting wordt aangeboden in een volgorde van scholing (basiscursus en daarna meer taakgerichte toerusting).

http://web.inter.nl.net/users/dekenaatsalland/samen.html,

Zo constateerde Salomon dat Israëlische kinderen een meer taakgerichte opvatting hebben over televisiekijken dan Amerikaanse kinderen.

http://www.klascement.net/picto/gevangen.htm,

De arbeidssatisfactie van wijkverpleegkundigen volwassenenzorg is gedaald. Met name bij deze functie is de afgelopen jaren sprake van functieverarming: de ouder- en kindzorg en de intake en indicatiestelling zijn uit het takenpakket verdwenen; zorgcoördinatie en preventieve activiteiten zijn niet omschreven als een zorgprodukt; en door de verticale functiedifferentiatie in combinatie met de losgekoppelde intake wordt er steeds meer taakgericht in plaats van patiëntgericht geïndiceerd.

http://www.nivel.nl/ned/index.html

Globaal kunnen we besluiten dat de passief faalangstigen weinig taakgericht gedrag stellen.

http://www.faalangst.be/

met werkwoord


  • taakgericht aanpassen

Van Oord ACZ is altijd in staat geweest haar equipment taakgericht aan te passen.

http://www.voacz.com/nl/offshore/index.html

  • taakgericht denken

Op dit moment vinden veel pastores het prettig om op hun eentje te werken. Maar tegelijk klagen zij over vermoeidheid en overbelasting, omdat zij op alles worden aangesproken. Bij een nadere profilering zal dat kunnen veranderen: de "eenpitter" wordt teamgenoot; de generalist wordt specialist en in dit nieuwe model wordt niet zozeer territoriaal als wel taakgericht gedacht.

http://web.inter.nl.net/users/dekenaatsalland/navolging/3101/maartendijk.html,

  • taakgericht leidinggeven

Een manager redt het niet meer alleen met inhoudelijke kennis van zaken en autoritair taakgericht leidinggeven.

http://www.hetbesteuitmensenhalen.nl/

  • taakgericht opbouwen

Een hogere resolutie instellen betekent in dat geval alleen dat uw scanner trager werkt en dat het resulterende digitale bestand groter is (een verdubbeling van de resolutie levert een bestand op dat viermaal zo groot is). De nieuwste generatie scannersoftware houdt daar rekening mee en is taakgericht opgebouwd.

http://users.chello.be/cr43903/nl/inhoud/fotografie_info.html

  • taakgericht opleiden

77 jaar geleden werd de Bestuursacademie opgericht vanuit de bekommernis om de lokale besturen bij te staan in het taakgericht opleiden van hun personeel.

http://www.oost-vlaanderen.be/werking/gouverneur/speech1999.pdf,

  • taakgericht verplegen

Van cliëntgericht verplegen naar taakgericht verplegen. De sterke nadruk op de produktiviteit van de zorg leidt in combinatie met de losgekoppelde intake- en indicatiestelling en de verticale functiedifferentiatie tot taakgericht verplegen in plaats van integrale zorgverlening.

http://www.nivel.nl/ned/index.html

  • taakgericht werken

Vaardigheden die bij leerlingen ontwikkeld worden bij houtbewerking: aanleren van technieken om materialen te bewerken; inzicht krijgen in de opbouw en werking van een constructie; leren omgaan met elkaar in een tamelijk drukke werkomgeving; je houden aan regels en afspraken; taakgericht en geconcentreerd werken; materialen en gereedschappen op de juiste manier gebruiken.

http://www.tricon-emmen.nl/default.asp?id=64

Tijdens het samenwerken kan duidelijk worden wat de cliënt belemmert om met anderen bepaalde taken te verrichten, of hoe de cliënt anderen belemmert om taakgericht te werken.

http://www. centrum45. nl/downldnl. htm

Ons aangepast TG-programma verschilt van: de klassieke psychiatrische aanpak door de T.G.-cultuur met het leefgemeenschapsmodel, een betrokkenheid van de staf op de leefgemeenschap, een gestructureerde dagindeling, activering en A.D.L-training van de bewoners door de traditionele "afdelingswerken" zoals onderhoud, koken, constructie, was etc. waarbij coping mechanismen aangescherpt worden door met anderen taakgericht te werken waarbij de algemene attitude, communicatie en openheid, assertiviteit, opbouwen van een frustratietolerantie en andere sociale en emotionele vaardigheden worden ontwikkeld.

http://www.opzrekem.be/

met ander, nevengeschikt adjectief


  • taakgericht en formeel
  • taakgericht en persoonsgericht
  • taakgericht of persoonsgericht
  • taakgericht en relatiegericht
  • actiegericht, taakgericht en prestatiegericht
  • mensgericht en taakgericht
  • persoonsgericht en taakgericht

Je kunt vier dimensies van sociale relaties onderscheiden: coöperatief en vriendelijk tegenover competief en onvriendelijk; gelijk tegenover ongelijk; sociaal emotioneel en informeel tegenover taakgericht en formeel; intens tegenover oppervlakkig.

http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/Socialepsychologie.pdf

De feedback kan positief of negatief zijn, taakgericht of persoonsgericht.

http://www.orthoconsult.nl/home.html

Je zaait wie je bent en wat je voorstaat: Hilde pleitte voor een persoons- en taakgerichte leidersstijl, sturend en ondersteunend, voorwaarden scheppend; belangrijk is dat je authentiek, respectvol, eerlijk en vertrouwvol jezelf blijft.

http://koine.vsko.be/portal/page?_pageid=415,39499&_dad=portal&_schema=portal_portal_id=5_folder_id=39499,

Een allround manager die een groep professionals zowel mens- als taakgericht kan sturen en oog heeft voor (het benutten van) de talenten van de individuele medewerkers.

http://www.jobbingmall.nl/cgi-bin/WebObjects/jma?cfg=exec=46161

Voorbeelden van secundaire groepen zijn het afdelingsteam, de commissie of de werkgroep. In de sociaal-psychologische literatuur spreekt men in dit verband meer van taakgerichte en relatiegerichte groepen.

http://docent.hogent.be/~dh673/psych-socia.doc

Bij faalangstige leerlingen zie je doorgaans dat ze grote behoefte hebben aan een uitgebalanceerde taakgerichte feedback, met nadruk op de positieve variant, maar met gewenning aan de negatieve variant. Zij verdragen alleen positieve taakgerichte en persoonsgerichte reacties.

http://www.orthoconsult.nl/home.html

De persoonsgerichte benadering staat naast de actiegerichte, de taakgerichte en de prestatiegerichte benadering.

http://www.nlp.be/bedrijfscoach.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding