tuinman


tuinman 1.0

iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met het in orde maken, bewerken en onderhouden van een tuin of tuinen; iemand die tuinen onderhoudt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tuinman…

is een persoon

  • [Geslacht] is een man
  • [Activiteit of handeling] maakt een tuin of tuinen in orde; bewerkt een tuin of tuinen; onderhoudt een tuin of tuinen

    Algemene voorbeelden


    En wie bent u eigenlijk?' 'Ik ben de tuinman.' 'De tuinman? Hier?' 'Ik hou de rozen bij, veeg de binnenhof schoon en hou hem netjes.'

    Het wonder, Frederick Forsyth,

    Er waren drie vijvers. De eerste vijver was werkelijk erg groot, zeker honderd meter in doorsnee. Hier kwam de tuinman blijkbaar nooit en ik noemde die dan ook de wilde vijver omdat hij zo natuurlijk was. De andere, keurig onderhouden vijvers, hadden heel helder water en zaten vol met vis.

    De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

    De meeste dingen die Monet schilderde, kunnen zijn bewonderaars nu nog steeds zien. De kathedraal van Rouen staat nog altijd op haar veel te kleine plein in Normandië, de waterlelies worden door de tuinmannen van het Monet-museum in Giverney zorgvuldig onderhouden.

    NRC,

    Gisterenmorgen omstreeks halfzeven deed Alfons S., sinds '94 tuinman van het domein Vogelzang in de Nachtegaallaan, een macabere ontdekking. In de serre achteraan in de tuin, waar de brave man hortensiascheuten verpotte, trof hij op een kruiwagen vol bladgrond het naakte lijk van zijn werkgeefster aan.

    Cargo, Patrick Conrad,

    Het thema van de welgestelde dame die tot ontzetting van haar omgeving een affaire met de tuinman begint, is al zo oud als Lady Chatterley's Lover, maar kreeg een generieke vorm in een aantal damesmelodrama's uit de jaren vijftig van regisseur Douglas Sirk. De bekendste van deze zogeheten 'weepies' was All That Heaven Allows (1955), met Jane Wyman als de weduwe en Rock Hudson als de man met de groene vingers.

    http://weblogs.nrc.nl/filmvragen/2011/03/29/de-echtgenoot-de-minnaar-en-de-zwarte-tuinman/,

    Wie hier rondloopt waant zich in een sprookje: je loopt op koninklijke grond, zelfs de deurknoppen van de toiletten zijn voorzien van het koninklijke wapen en bij een withouten prieel vraag je je onwillekeurig af of koning Albert hier weleens koffie zit te drinken. Zoveel pracht en praal in deze tijd 'voor één persoon'? Een van de veertig tuinmannen die het domein onderhouden weet niet of de koning wel eens in de serres komt: "Ik heb de nieuwe koning hier nog nooit gezien. Maar misschien komt hij als wij naar huis zijn."

    NRC,

    Olivier had een tas op zijn rug en in die tas stak een knijptang, een paar damesschoenen en handschoenen die tuinmannen dragen als ze rozenstruiken verzorgen.

    Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een tuinman hebben

    We wonen in een mooi huis met een leuke tuin. We komen niets te kort, hebben een huishoudster en een tuinman. Maar dat hebben veel mensen tegenwoordig.

    http://www.gva.be/dossiers/-k/koningshuis/actua2000/actua123.asp,

    Azalia's in volle bloei en in vele kleuren. De knoppen van de rhododendrons staan op springen. In de kas frisse andijvie en sla. 'Maar we hebben nu wel een tuinman om het allemaal een beetje bij te houden. We worden ouder.'

    Meppeler Courant,

    Zij heeft een tuinman die de rododendrons verzorgt en een dienstmeisje dat de koffie inschenkt.

    Het meesterstuk, Anna Enquist,

    • een tuinman inhuren

    Particulieren kunnen een hulp in de huishouding of tuinman inhuren voor 12,50 gulden per uur.

    NRC,

    Goldschmeding stelt een versimpeling van het belastingsysteem voor, waarbij tot een inkomen van twee ton één tarief voor belasting en sociale lasten wordt geheven. "Bijna iedereen valt daar dan onder", zegt de topman van Randstad. "Vervolgens zou in dat nieuwe systeem iedereen die een werkster, klusjesman of tuinman inhuurt die kosten kunnen laten aftrekken voor de belasting, hetgeen nu nog niet mogelijk is."

    NRC,

    als subject bij een werkwoord


    • besproeien
    • harken
    • maaien
    • sjouwen
    • snoeien

    Terwijl een ploeg tuinmannen onkruid harkt en het plantsoen besproeit, schuift een rode Ferrari F355 Berlinetta langs de oprijlaan van het Wilrijkse kasteel Den Brandt.

    De Standaard,

    De tuinman snoeide en harkte, sjouwde de kuipplanten de tuin in.

    Acacialaan, Koen Peeters,

    De zon scheen op de helling die hij beklom, tuinmannen maaiden het gras, vogels zongen in de bomen, — alles zou idyllisch zijn geweest wanneer niet overal onder de grond het gedempte daveren van pneumatische hamers had weerklonken.

    Siegfried, Harry Mulisch,

    Een modern bedrijf heeft voor alles zijn deskundige toevlucht. Het laat zijn bedrijfsrestaurant verzorgen door firma's van Traiteurs, die tegenwoordig Caterings heten. Het laat zijn bloemen en planten snoeien en besproeien door tuinmannen van buiten de zaak, die groene overals dragen en zich Florabel of Flanders Plantages noemen.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • een eigen tuinman

    Het was een heel idyllisch dorpje, met veel rijke mensen. Iedereen had een eigen tuinman.

    Gevallen vrouwen, Laurie Langenbach,

    • professionele tuinmannen

    Vanachter hun gordijn zien de buren hoe professionele tuinmannen Spitaels' bomen, gras en bloemen onder handen nemen.

    De Standaard,

    met substantief ervoor


    • een ploeg tuinmannen

    Terwijl een ploeg tuinmannen onkruid harkt en het plantsoen besproeit, schuift een rode Ferrari F355 Berlinetta langs de oprijlaan van het Wilrijkse kasteel Den Brandt.

    De Standaard,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • haar tuinman
    • zijn tuinman
    • haar tuinmannen

    Zij vermaakte de gasten spontaan met haar imitatie van een visvrouw van de Albert Cuyp, een barones uit Wassenaar die het met haar tuinman deed en een Rotterdamse die met haar klaverjasclub speelde met Lee Towers.

    De Telegraaf,

    Toen zijn oog viel op al die verdorde bomen, riep hij zijn tuinman bij zich en vroeg hem: "Waarom zorg je zo slecht voor mijn bomen? Je ziet toch dat er een heleboel verdord zijn. Ben je soms te lui om ze op tijd water te geven?"

    http://www.beleven.org/verhaal/de_liefde_voor_de_drie_sinaasappelen

    Met de handen op zijn rug loopt hij om het huis, bekijkt de bomen, de borders, het gras. De woudboys, zoals Oda haar tuinmannen noemt, hebben de tuin flink gesnoeid.

    Liefdesdood, Oscar van den Boogaard,

    met eigennaam


    • tuinman M.W.
    • tuinman Piet

    Tuinman M. W. (20) is in de rozentuin bezig. "Ik wil de rozen vóór de vorst flink terugknippen", zegt Mark.

    De Telegraaf,

    Een grote boom in de tuin van Wil van Liempt-Jansen (75) aan de Jan Gijzenkade belemmert niet alleen het uitzicht, maar houdt ook al het daglicht tegen. Daar moet groenconciërge Piet wat aan doen, vindt Van Liempt-Jansen. Tuinman Piet pakt een trap en snoeischaar en wurmt zich door de takken heen. Knip, knip. "Da's klaar!"

    Haarlems Dagblad,

    voorafgegaan door als


    • als tuinman

    Koster begon zijn loopbaan als tuinman bij de plantsoenendienst in de gemeente Schiedam, klom door zelfstudie op tot bioloog en is nu wetenschappelijk medewerker bij het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek in Wageningen.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    tuinman 2.0

    iemand die zich uit liefhebberij bezighoudt met het verzorgen van een tuin; iemand die tuiniert

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een tuinman…

    is een persoon

    • [Activiteit of handeling] houdt zich uit liefhebberij bezig met het verzorgen van een tuin; tuiniert

      Algemene voorbeelden


      "Ik ben bij ons de tuinman", vertelt M. B. uit Boerdonk, na de prijsuitreiking van de Voortuinenwedstrijd. Haar tuin [...] werd door de jury als allermooiste van het jaar 2002 betiteld. "Ik wist dat onze tuin in de prijzen was gevallen, maar dat ik eerste zou worden, dat had ik niet verwacht."

      http://veghel.kliknieuws.nl/nieuws/18143/boerdonkse-voortuin-mooiste-van-allemaal,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een goede tuinman

      Zijn vriend had een grote tuin [...]. In ieder geval lag nu alles toch onder de sneeuw en dat speet hem want zijn vriend was een goede tuinman en onderhield de boel tot in de puntjes. Vooral in de lente zag het er dan zo feestelijk uit.

      Keefman, Jan Arends,

      • een fervent tuinman

      'Weinig mensen weten dat Mick Pointer eveneens een fervent tuinman is. Vermits de ooit wereldbekende Kim Wilde tegenwoordig een programma over tuinen co-presenteert op de Britse televisie kan het misschien gebeuren dat je binnenkort Mick over het scherm ziet wandelen, z'n schoenzolen met mest beladen!'

      http://www.prog-nose.yucom.be/