vissoep


vissoep 1.0

afbeelding

Bron: Alpha
(CC BY-SA 2.0)

(eten en drinken [drinken])

soep op basis van bouillon die getrokken is van vis en vaak ook van schaal- en schelpdieren; bouillabaisse; ook: een bepaalde hoeveelheid (bord, kom) vissoep
Wordt vaak gebruikt als synoniem van bouillabaisse, dat wel een visgerecht is, maar geen soep. Als zaaknaam met een mogelijk meervoud vissoepen.

Semagram


Vissoep…

is soep; is een vloeistof; is een stof

 • [Bereiding] wordt gemaakt van bouillon die getrokken is van vis en vaak ook van schaal- en/of schelpdieren
 • [Gebruikswijze] wordt warm gegeten, tijdens de lunch, als voorgerecht of hoofdmaaltijd, doorgaans geserveerd met een stuk brood
 • [Gelijkenis] lijkt op bouillabaisse
 • [Onderscheid of tegenstelling] is een soep met vis

Algemene voorbeelden


Er werd naar een plank gereikt voor de olijfolie, naar de koelkast voor de scheut wijn, de pepermolen moest worden bijgevuld, als de zwarte op was, dan maar witte, er moest peterselie worden geknipt en intussen moesten de tomaten nodig van het vuur om te worden ontveld. Zij deed ook een beetje mee, soms. Schil jij even een sinaasappel want zonder kon niet en waar zijn de kruidnagels nou. En maar roeren en blussen en mengen, tot de ultieme vissoep er was. Of ze de poon erbovenuit proefde, verser kon niet hadden ze op de markt gezegd.

Kriblijn, Barber van de Pol,

Hier kiest de chef resoluut voor klassiekers uit de Belgische en Franse keuken, zoals kalfshersenen met tartaarsaus, haringfilet met lauwe aardappeltjes en bieslook, vissoep met rouille en korstjes, gebakken kabeljauwmoot met puree en saffraan.

http://www.demorgen.be/dm/nl/3744/Al-Dente/article/detail/1224924/2011/02/22/Proefkonijn-Jaloa-in-Brussel.dhtml,

Gelet op het in het algemeen hogere alcoholpercentage en de wat vollere smaak van deze bieren, zijn deze bieren uitstekend geschikt voor stoofschotels, een scheutje in vissoepen of andere soepen of in licht gebonden sauzen.

http://www.biercuisine.nl/

Mijn moeder, Bert, Alida en ik zaten net aan de vissoep toen Alida begon: 'Ik ben een vijand van de vissen, niet van de levende maar van de dode.'

De dag van de jas, Nelleke Zandwijk,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • een vissoep bestellen
 • de vissoep nemen
 • vissoep maken

U bestelt een vissoep, specialiteit van de stad, en een witte wijn, niet uit de streek maar van een betere wijngaard elders.

Religie; Ober in distress; Nachtwaker Wiebov, Koen-Machiel van de Wetering,

Na de spelletjes waren WJ en Esther met Christine in het exotische restaurant gaan eten ('Neem de vissoep,' had Esther Christine aangeraden).

De tweede geschiedenis, Loes Wouterson,

'Ik ga vissoep maken op mijn verjaardag,' zei ik.

De dag van de jas, Nelleke Zandwijk,

met adjectief ervoor


 • Catalaanse vissoep
 • de Hongaarse vissoep
 • de Sardijnse vissoep
 • een heldere vissoep
 • een pittige vissoep

- Wat mag de NASA van uw persoonlijke bezittingen naar de maan schieten? - Mijn geheim recept voor Catalaanse vissoep. - Waarom? - Ik ken het vanbuiten. - Waarom niet de Hongaarse vissoep? - Gemeengoed.

Mick Mauser bij de head-hunter; Chief-inspector Morse: een apologie, Joris Denoo,

Een echte specialiteit is de zuppa di pesce, de Sardijnse vissoep. De trots van veel koks.

http://www.lafiera.nl/ned/

'Ik kan u het menuutje aanraden. Eenvoudig maar erg goed. Een heldere vissoep, en dan roggevleugels in saffraansaus. Als nagerecht een chocoladecreatie.'

Het meesterstuk, Anna Enquist,

'Christine was nieuwsgierig naar je,' zei hij even later langs zijn neus weg, tijdens een pittige vissoep. 'O ja?' zei Esther neutraal, terwijl ze een weekdier uit zijn schelp pulkte. 'Ze zou je wel eens willen ontmoeten.' Esther beet het slijmerige schepsel doormidden. Zijn peperige soepjasje prikte achter in haar keel.

De tweede geschiedenis, Loes Wouterson,

met substantief ervoor


 • z'n bord vissoep
 • een kom vissoep
 • een pan vissoep

Proef en voeg eventueel wat zout en (rode) peper toe. Serveer de soep heet en geef ieder een lepeltje 'pesto' in z’n bord vissoep. Lekker met stevig knapperig brood en groene sla.

http://www.ztrdg.nl/2011/05/recepten/makkelijk/spaanse-vissoep-met-aardappel-saffraan-en-peterselie/,

In de buurt van Sint-Katelijne zal je nooit honger lijden. Van broodjeszaak tot kreeftenrestaurant, het is er allemaal. Tenzij je misschien aan vishandel De Noordzee een paar oesters wil eten, of een kom vissoep. De formule is in een paar jaar tijd zo populair geworden dat er 's middags meestal drie rijen dik wordt aangeschoven, en daarbij zinkt me de moed in de schoenen.

http://www.demorgen.be/dm/nl/3744/Al-Dente/article/detail/1224924/2011/02/22/Proefkonijn-Jaloa-in-Brussel.dhtml,

En als ik jarig was zou hij vissoep voor me gaan maken. Hij zou bij de visboer koppen en staarten halen om te trekken en ... Een hele grote pan vissoep zou het worden.

De dag van de jas, Nelleke Zandwijk,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


 • vissoepje