voedselbos


voedselbos 1.0

(agricultuur; planten; neologisme)

door de mens ontworpen bos dat bedoeld is voor voedselproductie, meerdere lagen van begroeiing heeft en waarin bijvoorbeeld fruitbomen en notenbomen staan

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een voedselbos…

is een bos; is een terrein; is een plaats

  • [Samenstelling] bestaat bv. uit fruitbomen, notenbomen en bessenstruiken en heeft meerdere lagen van begroeiing, bv. hoge bomen, wat lagere bomen, kruidachtige planten, bodembedekkers en ondergrondse planten
  • [Doel of bestemming] is bestemd voor voedselproductie
  • [Vervaardiging] is door de mens aangelegd
  • [Voortbrenging] is een aangeplant bos

Hoofdsemagram: bos


Algemene voorbeelden


Het kunnen aanleveren en uitwisselen van voedingsstoffen tussen gewassen onderling maakt van een natuurlijk bos maar ook een voedselbos een slim en duurzaam systeem. Soorten die bijvoorbeeld veel stikstof nodig hebben om vrucht te dragen krijgen als buur een stikstof bindende plant, die met zijn afstervende blad en wortels voedsel vrijmaakt dat weer in de kringloop terecht komt. Dat resulteert in een gezonde, rijke oogst.

https://www.voedselbos.eu/voedselbos/wat-is-een-voedselbos.html

Een teveel van een bepaalde soort wordt gemaaid en als mulch weer in het systeem gebracht. Opruimen doet de natuur zelf. Er wordt in het voedselbos geen blad weggehaald: hiermee zou de kringloop danig verstoord worden.

https://www.voedselbos.eu/voedselbos/wat-is-een-voedselbos.html

Bomen met hoge kruinen, zoals een walnotenboom, vormen de hoogste laag in het voedselbos. Daaronder lagere bomen, heesters, struiken. Denk aan bessenstruiken, vlier, olijfwilg, krentenboompje, dwergkwee.

https://www.sprinklr.co/blogs/nieuws/wat-is-een-voedselbos

De laagste laag wordt gevormd door ondergrondse types, zoals pastinaak. Eetbare zwammen zijn natuurlijk ook welkom in het voedselbos!

https://www.sprinklr.co/blogs/nieuws/wat-is-een-voedselbos

Voedselbossen zijn razend leuk, al is het alleen maar om een rijk assortiment aan gewassen en vruchten te hebben die de agrarische sector niet produceert en dus niet bij de groenteboer ligt.

https://mergenmetz.nl/blog/voedselbossen-de-zin-en-de-onzin/,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • de inrichting van een voedselbos

Het heersende klimaat is een belangrijke factor om rekening mee te houden dan wel handig op in te spelen bij de inrichting van een voedselbos. De genoemde lagen worden zodanig gerangschikt dat voor alle soorten samen een geschikt klimaat ontstaat om in te groeien en vrucht te dragen.

https://www.voedselbos.eu/voedselbos/wat-is-een-voedselbos.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2010
Samenhangende woorden (betekenis) agroforestry; buurtmoestuin; plukbos; pluktuin; samentuin; smulbos; voedselpark; voedseltuin