wichelaar/Wichelaar


wichelaar 1.0

iemand die de toekomst voorspelt aan de hand van tekens die hij in natuurlijke verschijnselen zoals de stand van hemellichamen waarneemt of verkrijgt door handelingen zoals het werpen van stokjes en het onderzoeken van organen na een offerritueel; waarzegger die wichelt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wichelaar…

is een persoon

  • [Wijze] voorspelt aan de hand van tekens die waarneembaar zijn in natuurlijke verschijnselen zoals de stand van hemellichamen of die verkregen worden door handelingen zoals het werpen van stokjes, het onderzoeken van organen na een offerritueel enz.
  • [Waardering] is vaak negatief om de bedrieglijkheid of charlatanerie

    Algemene voorbeelden


    De wichelaar [...] gaat uit van sfeer, van uitstraling. Zijn interpretatie wordt bepaald door alles wat hij ziet en waarneemt. Waar hij een arme hoogstens een nieuwe mogelijkheid om zich te voeden zal voorspellen, zal hij de zakenman waarschijnlijk een nieuw zakelijk avontuur, aanduiden en een prins een zegepraal bij een nieuwe veldtocht. Hij past gewoon de voorspelling aan bij de persoon.

    http://www.scribd.com/doc/857442/1979-2-Voorspellingen-956-kB,

    Na de teleurstellingen van één onwaardige en één of twee jonggestorven zonen moest de Prins-Kanselier ook nog verwerken dat zo'n tien jaar lang geen van zijn vrouwen zwanger werd. Hij had er een wichelaar bij geroepen, en deze had voorspeld dat 'één vrouw uit de harem twee zonen baren zal, en met één van deze twee zal het Huis van JIN het toppunt van zijn glorie bereiken.'

    http://www.xs4all.nl/~bjmb/tekst/12tekst.htm

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    wichelaar 2.0

    iemand die een wichelroede hanteert om in de bodem de locatie te bepalen van water, delfstoffen, vermiste voorwerpen en personen of van aardstralen en energiestromen; wichelroedeloper

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een wichelaar…

    is een persoon

    • [Activiteit of handeling] zoekt water, metalen of delfstoffen e.d. in de bodem
    • [Instrument] maakt gebruik van een wichelroede
    • [Waardering] wordt vaak negatief gewaardeerd om de bedrieglijkheid of charlatanerie

      Algemene voorbeelden


      Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van de wichelroede [...]: bij proeven blijkt telkens dat als de wichelaars weten wat ze dienen te vinden ze 100 percent goed scoren. Als ze onder dezelfde omstandigheden een proef doen waarbij ze niets weten, dan falen ze. Zo bleek in Noorwegen dat wichelroedelopers geen lawineslachtoffers kunnen vinden (hoewel het Noorse Rode Kruis geloofd had in de kundigheden van de wichelaars).

      http://www.skepsis.nl/s-frames.html,

      Het scheermes van Ockam wordt vaak gebruikt om wetenschap van pseudo-wetenschap te onderscheiden (het zogenaamde 'demarcatiecriterium'). Denk aan een verklaring voor de plotselinge trillingen van een wichelroede. De wetenschappelijke verklaring (onbewuste spierbeweging van de wichelaar veroorzaken die trillingen) is beter aangezien het een meer 'eenvoudige' verklaring is dan het idee dat er aardstralen zijn waarvoor de wichelaar gevoelig is.

      http://www.kantacademy.nl/articles/index/56,

      Een groep wichelaars werd gevraagd een stadje te onderzoeken op Tellurische stromen, Hartmann-lijnen, aardstralen e.d. Zij gaven op een plattegrond de loop van deze lijnen aan en met name waar deze elkaar kruisen (die kruispunten zijn immers het sterkst). Een tweede groep, artsen, werd gevraagd alle kankerpatiënten in de plaats te vermelden op de plattegrond met in de huizen waar ze woonden of hadden gewoond de positie van hun bed. Wat bleek? Al deze mensen lagen op een kruising van lijnen: meestal een kruispunt van het Hartmann-netwerk met een aardstraal of waterader. Dergelijke kruispunten worden voortaan aangeduid met de onheilspellende naam "kankerplekken".

      http://home-5.worldonline.nl/~fengcons/

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Wichelaar 3.0

      iemand die afkomstig is uit Wichelen; inwoner van Wichelen

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een Wichelaar…

      is een persoon

      • [Plaats] woont doorgaans in Wichelen
      • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Wichelen, is geboren in Wichelen

        Algemene voorbeelden


        Wichelaar minst tevreden met burgemeester [...]. Van alle 307 onderzochte gemeenten blijkt Wichelen volgens het onderzoek het minst tevreden met zijn burgemeester. Ook de burgervaders van Aalst en Oud Heverlee scoren slecht.

        http://www.gemeentewichelen.be/website/index.php/200911303039/Algemeen-nieuws/Wichelaar-minst-tevreden-met-burgemeester.html,

        Opvallend is het herkenningsteken van de uitgeweken Wichelaars: een lint met een lege beurs, symbool van de Schooiers, bijnaam van de Wichelaars.

        http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GJR8JG4D,