Griek/griek


Griek 1.0

iemand met de Griekse nationaliteit; iemand die behoort tot het Griekse volk; iemand die afkomstig is uit Griekenland; inwoner van Griekenland
In het meervoud ook in toepassing op het volk.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Griek…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Griekenland
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Griekenland; is geboren in Griekenland
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Griekse nationaliteit; is Grieks staatsburger

    Algemene voorbeelden


    Toen een Grieks journalist Louis van Gaal vroeg of "Ajax nog de beste ploeg van de wereld is?", borrelde enige Amsterdamse hoogmoed op. Van Gaal keek de Griek in de ogen en sprak hem vermanend toe: "Denkt u dat Panathinaikos dat nu is?"

    De Standaard,

    Toch staken Nederlanders in vergelijking met werknemers in andere landen weinig. In de periode van 1989 tot en met 1993 gingen jaarlijks 10 werkdagen per 1000 werknemers verloren door stakingen. Grieken staakten in dezelfde periode het meest. Hier vielen per duizend werknemers jaarlijks 586 dagen uit door stakingen.

    NRC,

    Niet Michael Green, Ray Stewart, Bruny Surin of Davidson Ezinwa is de nieuwe wereldkampioen 60 meter, wel Haralambros Papadias, een 22-jarige Griek.

    De Standaard,

    AEK Athene mist in het laatste groepsduel voor de Champions League tegen Ajax twee basisspelers. De Grieken, al uitgeschakeld voor een plaats in de kwartfinales, kunnen woensdag 7 december geen beroep doen op Manolas en Karagianis. Beiden zijn door de UEFA geschorst.

    Meppeler Courant,

    Twee van de vier basketbalploegen die deze week deelnemen aan de finale-poule van het Europa-Cuptoernooi in Zaragoza zijn Grieks, maar er zijn maar weinig Grieken wie dit met nationale trots vervult. De clubs Olympiakòs en Panathinaïkòs zijn zulke rivalen dat hun aanhangers niet aan bredere gevoelens toekomen.

    NRC,

    Nederlanders betalen voor een CD uit de populaire top-10 maar liefst 22 euro. Een Griek is voor hetzelfde schijfje maar 16 euro kwijt.

    de Volkskrant,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • moderne Grieken

    Voor de moderne Grieken is dat gedweep met de Oudheid in zekere zin een vrij nieuw verschijnsel, en geheel en al geïmporteerd uit West-Europa.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • zonder Grieken
    • zonder de Grieken

    Toch is het waar dat de relaties met Griekenland zijn getekend door wantrouwen dat op diepe verschillen van politieke cultuur wijst, en menigeen doet verzuchten dat de Europese Unie beter af zou zijn zonder Grieken.

    NRC,

    Is de Eurozone niet gewoon beter af zonder de Grieken?

    https://www.trouw.nl/home/moeten-de-grieken-het-dan-zelf-maar-uitzoeken-~a6196c27/,

    met substantief ervoor


    • duizenden Grieken

    In de Grieks-orthodoxe kathedraal van Athene brachten duizenden Grieken maandag een laatste groet aan Papandreou.

    De Standaard,

    met eigennaam


    De Griek Domenikos Theotokopoulos (1541-1614), beter bekend als El Greco, ontving zijn opleiding van onder meer Titiaan en daarnaast onderging hij de invloed van Tintoretto.

    http://www.exittoart.nl/framesetmain.htm?http://www.exittoart.nl/stromingen/grieken.htm

    Li Xiaoshuang en Alexei Nemov, respectievelijk goud en zilver tijdens de meerkamp, moesten genoegen nemen met respectievelijk zilver en brons tijdens de grondoefening. De 19-jarige Griek Ioannis Melissanidis belandde op het hoogste podiumschavotje.

    De Standaard,

    De prestigieuze Médicis-prijs voor Franstalig werk werd aan twee schrijvers toegekend: aan de 38-jarige Rus Andrej Makin voor Le Testament français en aan de 50-jarige Griek Vassilis Alexakis voor La langue maternelle.

    De Standaard,

    Tijdens het congres werd het Internationaal Olympisch Committee gevormd, overwegend samengesteld uit het aanwezige congresgangers en waarvan de Griek Demetrios Vikelas tot eerste president werd gekozen.

    http://www.sport.nl/index.php3

    met ander, nevengeschikt substantief


    • Grieken en Grieks-Cyprioten
    • Grieks-Cyprioten en Grieken

    Meer dan zevenduizend Grieken en Grieks-Cyprioten worden zondag verwacht tijdens de laatste etappe van een protesttocht die begin deze week van start ging.

    De Standaard,

    In een brief aan VN-sekretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali, vraagt Griekenland een onderzoek naar het lot van 1.500 Grieks-Cyprioten en Grieken die vermist zijn sinds de Turkse invasie van Cyprus in 1974.

    De Standaard,

    • Grieken en Turken
    • Turken en Grieken

    Het akkoord tussen Israël en de PLO geeft lucht aan nieuwe stemmen die roepen: als er een oplossing kan worden gevonden voor het diepgewortelde conflict tussen joden en Palestijnen, moet dat ook kunnen voor dat tussen Grieken en Turken op Cyprus, vooral nu ook het strategisch belang van het eiland afneemt.

    NRC,

    Het is riskant en ondermijnend voor de NAVO om allerlei nieuwe lidstaten toe te laten, die onderling voor brandhaarden kunnen zorgen. Met het nodige ongemak sleept de NAVO al decennia lang Grieken en Turken mee en het zou de slagvaardigheid slechts uithollen wanneer nog een reeks landen aanschuift dat voornamelijk elkaars rust en orde verstoort.

    NRC,

    De huidige verdeling van Cyprus is een extreme uitdrukking van de historische verdeling van het eiland in twee nationale bevolkingsgroepen, nl. Turken en Grieken.

    http://www.happytravel.nl/start/mid_mapnav.php?go=landeninfo=europe=88

    • Italianen, Grieken, Spanjaarden, Portugezen en Joegoslaven
    • Italianen, Grieken en Turken

    De Zuid-Europeanen (Italianen, Grieken, Spanjaarden, Portugezen en Joegoslaven) is het op de arbeidsmarkt altijd beter vergaan dan de Turken en Marokkanen.

    http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

    De toename van het aantal zelfstandigen doet zich voor over de gehele linie, d.w.z. bij alle categoriën van immigranten, maar in het bijzonder bij Italianen, Grieken en Turken.

    http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/s03221.pdf

    "Het is de hoogste tijd om gewapend in te grijpen", vindt Cohn-Bendit. "Van wie is Duitsland?" "Niet alleen van de Duitsers. Het is ook van de Turken, Grieken en Spanjaarden die allang in Duitsland wonen."

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Griek 2.0

    iemand die behoort tot het Griekse volk in de klassieke oudheid; inwoner van het oude Griekenland
    Vaak in de meervoudsvorm.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Griek…

    is een persoon

    • [Groep] maakte deel uit van het Oud-Griekse volk dat bestaat uit verschillende groepen, waaronder de Acheeërs, de Doriërs en Ioniërs
    • [Plaats] woonde in het oude Griekenland
    • [Tijd] leefde in de oudheid
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] had een vergevorderde beschaving en cultuur, en wordt nu nog geroemd om zijn kunst

    Algemene voorbeelden


    De Grieken kennen naast het schimmenrijk ook nog de Elyseïsche velden waar de 'helden' naar toe gaan.

    http://www.antrop-ver.nl/motief/nummers/motief40-2.htm,

    De Grieken schreven met een harder riet dan de Egyptenaren. Zij scherpten dit riet met een mes aan en brachten in de punt een gleufje aan. Dit schrijfriet werd kalamos geheten.

    http://www.lib.rug.ac.be/execl/fulltxt/cursus/cursusBBdeel2.pdf

    De Grieken stonden aan het begin van wat wij wetenschap noemen. Zij plaatsten vraagtekens bij zaken die voordien als vanzelfsprekend werden beschouwd en trachtten eigen en andermans denkbeelden te toetsen aan objectieve normen en maatstaven. De Romeinen hebben die aanpak verder ontwikkeld en in de praktijk gebracht.

    http://www.gymnasiumhilversum.nl/onderwijs/kt.htm

    Toen de Grieken in 479 voor Chr. de Perzen versloegen, die probeerden Griekenland te onderwerpen, werd de macht van met name Athene veel groter.

    http://www.uba.uva.nl/apm/FrameSet1.html

    De Grieken namen het alfabet van de Feniciërs over tijdens de tweede helft van de achtste eeuw voor Christus.

    http://www.lib.rug.ac.be/execl/fulltxt/cursus/cursusBBdeel2.pdf

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de antieke Grieken

    Met de komst van het menselijk bewustzijn, de beschaving en de moraal veranderde de houding tegenover de oudere mens. Er kwam zelfs een tijdperk waarin oude mensen vanwege hun wijsheid werden gewaardeerd. Bij de antieke Grieken kunnen wij denken aan de Areopagus en bij de Romeinen aan de Senaat (de woorden 'senator' en 'senior' hebben nog de oude positieve betekenis).

    http://www.seniorenomroep.nl/,

    Fatale liefdesjacht bulkt van de literaire aspiraties en verwijzingen, gaande van Shakespeare tot de antieke Grieken.

    De Standaard,

    Pedagogen hebben vandaag wel de mond vol over de noodzaak om multiculturele aspecten in het onderricht te integreren, maar de betekenis en het belang van de studie van de antieke Grieken en Romeinen en van de joods-christelijke bijbeltekst wordt door de zelfverklaarde progressieven weggewuifd.

    http://www.vub.ac.be/boerplato/artikels/artikel05.html,

    • de klassieke Grieken

    Simonides wist als professioneel artiest, dat een ordelijke rangschikking van geheugenbeelden van groot belang is om iets te kunnen herinneren. Hij zou door de klassieke Grieken als de uitvinder van de geheugenkunst de geschiedenisboeken ingaan.

    http://home.tiscali.nl/theosofie/geheugen.htm

    Mede door de Illias en de Odyssee van Homerus zijn de visuele kunsten van de klassieke Grieken zo vertellend en literair.

    http://studwww.rug.ac.be/~saltruye/page2.htm

    ( In het meervoud zeer frequent aangetroffen.)
    • de oude Grieken
    • een oude Griek

    De oude Grieken kauwden al op een stukje wilgebast om van hun hoofdpijn af te komen.

    NRC,

    De oude Grieken noemden alle mensen die hun taal niet spraken 'barbaren', brabbelaars dus.

    De Standaard,

    Het is bekend dat de oude Grieken al globes maakten.

    http://www.strw.leidenuniv.nl/~quanta/Jaargangen/1995/June/Aardkloot.html,

    De band tussen kwantumfysica en oosterse wijsheden is echter niet aan te houden. De zenmeesters hebben geen ver voorgevoel gehad over de echte aard van de subatomische werkelijkheid. Net zomin als een oude Griek enig idee had van de atoomstructuur van de wereld.

    http://www.skepp.be:8080/skepp/faqvvv/kwantumkwak/,

    Terwijl ik een papieren servetje uitvouwde, begon ik over de enorme uitwerking van de muziek op ons gemoedsleven en dat de oude Grieken dat al wisten.

    Kreutzersonate, Margriet de Moor,

    met eigennaam


    De Griek Aischylos, die in 480 v.C. zelf had meegevochten in de slag bij Salamis tegen de Perzen en dus ooggetuige was, is niet uitgegaan van de Griekse overwinning maar van de verpletterende nederlaag van het Perzische leger.

    NRC,

    De Griek Ephorus kende reeds in 350vC de Kelten als één van de vijf gekende grote culturen: de Indische, de Ethiopische, de Scytische, de Griekse en de Keltische.

    http://www.tgl.be/discus/reactie31.htm,

    voorafgegaan door naamvalsgenitief


    • leider der Grieken

    Alexander de Grote, leider der Grieken, Keizer van Egypte en Azië, stichter van helleens Alexandrië, was drieëndertig toen hij stierf.

    De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • Grieken en Babyloniërs

    Lightman begint deze beknopte geschiedenis van het heelal bij de kosmologische theorieën van Grieken en Babyloniërs.

    NRC,

    • de Grieken en de Egyptenaren

    Duizenden jaren geleden dobbelden de Grieken en de Egyptenaren reeds verwoed met botten van schapen en honden.

    http://www.fss.uu.nl/cvo/exerp.htm

    • Grieken en Romeinen
    • de Grieken en de Romeinen
    • de Grieken en Romeinen
    • Grieken, Romeinen en later anderen
    • Grieken of Romeinen
    • Romeinen en Grieken

    Grieken en Romeinen decoreerden hun woningen en gebouwen met vloermozaïeken in natuursteen.

    De Standaard,

    Grieken en Romeinen verkozen cipressenhout voor de crematie van hun overledenen.

    http://www.monument.vlaanderen.be/omd/nl/thema/defunerairetuin.pdf

    Zuurkool kent een eeuwenoude geschiedenis. De Grieken en Romeinen aten de groente al.

    http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

    Bij de Grieken en de Romeinen moest de vader het pasgeboren kind aanvaarden (tollere liberum) vooraleer men het in de mensenmaatschappij opnam; vergelijkbare gebruiken bestonden in veel andere culturen.

    http://www.health.fgov.be/bioeth/nl/advies/advies18.pdf,

    De eerste beschrijvingen voor het maken van kaas vinden we terug bij de Grieken en Romeinen.

    http://www.belgobiotech.be/code/page.cfm?id_page=26,

    Hardnekkig is het in kleine academische kring verbreide idee dat de blanke Europeanen (Grieken, Romeinen en later anderen) alle technologie van de 'zwarte' Egyptenaren hebben gestolen.

    NRC,

    Historisch ontbreken veel gegevens. Zo weten we ook niet hoe men vroeger in Italië de inscripties noemden, die wij nu als graffiti bestempelen. Ook in de antieke teksten van Grieken of Romeinen vinden we geen standaard benaming voor het fenomeen.

    http://users.pandora.be/graffiti/graffiti/FAQ.htm

    Romeinen en Grieken lieten steden vol tempels en theaters achter.

    http://www.baobab.nl/packageroute.asp?PackageCode=226A

    • Carthagers, Grieken en Romeinen
    • Egyptenaren, Assyriërs, Grieken en Romeinen
    • de Egyptenaren en de Grieken
    • Etrusken en Grieken
    • de Etrusken en de Grieken
    • Indiërs, Egyptenaren, Perzen, Grieken en de Romeinen
    • Romeinen, Grieken en Chinezen

    De Canarische Eilanden zijn vele malen ontdekt. Over het algemeen wordt 1334 beschouwd als het jaar van de eigenlijke ontdekking. Toen landde hier een uit de koers geslagen Frans schip. Een beetje vreemd is dat jaartal wel, want al in de 12de eeuw werden de eilanden bezocht door Moorse kooplieden. En ook zij werden voorgegaan door een hele reeks eerdere ontdekkers, in ieder geval door Carthagers, Grieken en Romeinen.

    NRC,

    De relatie tussen geur en religie is niet zo vreemd: Egyptenaren, Assyriërs, Grieken en Romeinen probeerden voortdurend hun goden met geuren te behagen.

    De Standaard,

    Bij de Egyptenaren en de Grieken overheerste van oudsher de schriftelijke vorm in het rechtsleven. Het valt dan ook niet te verwonderen dat het notariaat reeds in de derde eeuw vóór Christus in Egypte is ontstaan.

    http://www.notarislelystad.nl/

    De Romeinse schilderkunst is rechtstreeks afgeleid van die der Etrusken en Grieken.

    http://www.exittoart.nl/framesetmain.htm?http://www.exittoart.nl/stromingen/grieken.htm

    Zilver bekoort sedert mensenheugenis. In de oude geschriften van Israëlieten, Grieken en Romeinen vinden we al 'zilveren' verhalen. Het witte metaal haalde echter niet altijd het beste in de menselijke natuur naar boven.

    http://www.jewelsite.com/main.htm

    De Romeinen kenden op gebied van verdediging en vechten een grote invloed van de Etrusken en de Grieken, maar zij hielden meer van ruwere gevechten en competities.

    http://www.vva.be/sport/worstelen.htm

    De Sumeriërs worden als de uitvinders van backgammon beschouwd. De geschiedenis van dit volk gaat terug tot 1800 voor Christus. Het spel is via de Indiërs, Egyptenaren, Perzen, Grieken en de Romeinen in deze contreien gekomen.

    http://www.backgammon.be/page3.htm

    De Romeinen, Grieken en Chinezen hadden spelen, waarbij een rond object geschopt of gedragen werd.

    http://www.play-football.net/nl/news/details.php?id=363,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    griek 3.0

    restaurant met Griekse keuken; Grieks restaurant
    Als soortnaam met een kleine letter te schrijven; in de praktijk echter vaak met een hoofdletter gespeld.

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een griek…

    is een restaurant; is een bedrijf

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gespecialiseerd in de Griekse keuken

      Algemene voorbeelden


      Een avondje bij de griek kan maar op één plek in Kamper, restaurant de Griek! Dagelijks hebben zij een speciale dagschotel voor een leuke prijs. Eten van de kaart is zeker geen probleem, geniet van de verschillende Griekse voor-, hoofd- en nagerechten! Je kunt er een bijpassend Griekse aperitief bij nemen.

      https://www.hotelassen.nl/activiteiten-kalender/19815/restaurant-de-griek/

      Van een maaltijd op uitnodiging van Elizabeth, een week na de verkiezingen, bij een Griek in de Laurierstraat, herinner ik me alleen dat de muziek er oorverdovend was en dat ze er allebei, tegen elkaar in, bovenuit probeerden te komen.

      Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

      Hij had bij zijn vroegere Griek gegeten. Eerst viel het tegen: het was vrijdagavond én vol, en hij herkende niemand. De korte, getaande kellners van toen, met wijde hesjes vol mythologische borduursels, waren vervangen door bleke, studenterige slungels in T-shirts.

      Dovemansoren, Rinus Ferdinandusse,

      In een Italiaans restaurant verwacht de gast dat er met hem op zijn minst een beetje Italiaans wordt gepraat. Kort daarna ging ik naar een 'Griek', en mijn gevoel had me niet bedrogen. Het personeel bleek Arabisch te zijn.

      Russendisco, Wladimir Kaminer,