bezoeker


bezoeker 1.0

iemand die een ander of iets een bezoek brengt; iemand die een ander of iets bezoekt; iemand die bij iemand of ergens op bezoek gaat; iemand die op bezoek komt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bezoeker…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] brengt iemand of iets een bezoek; gaat bij iemand of iets op bezoek; bezoekt iemand of iets

    Algemene voorbeelden


    "Thuis heb ik een cassette met stukjes televisie. Fragmenten uit mijn kampen [...]. Geregeld hebben we bezoekers over de vloer, waarbij het judo ter sprake komt en de cassette in de videorecorder gaat."

    De Standaard,

    Belangrijk is om als verpleegkundig team af te spreken wat wel en wat niet kan. Zo wordt in bepaalde ziekenhuizen de afspraak gehanteerd dat de familie eerst even belt als ze willen komen. De verpleging spreekt dan af wat wel en niet kan. Het groot aantal bezoekers heeft een sociale reden. Familie en vrienden willen niet dat de patiënt zich eenzaam voelt en laten op deze manier merken dat ze om de zieke geven.

    http://www.vsko.be/vvkso/didacweb/verpleegkunde/

    Dagelijks gelden vaste bezoektijden. Om u en uw kamergenoten de nodige rust te garanderen is bezoek aan een maximum van twee bezoekers per patiënt gebonden.

    http://bronovo.ziekenhuis.nl/

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • patiënten en bezoekers
    • patiënten, bezoekers en personeel

    Haar moeder hield het met een veel oudere man die Angela 'oom Parel' noemde. De eerste keer dat Franklin die twee ontmoette, in een rookzaaltje voor patiënten en bezoekers, waren ze goed bezopen.

    Franklin, Thomas Lieske,

    In de hal bij de hoofdingang is een winkel voor patiënten, bezoekers en personeel. U kunt er onder andere lectuur, toiletartikelen en wenskaarten kopen.

    http://www.nki.nl/

    voorafgegaan door als


    • als bezoeker

    Bij uw bezoek aan onze inrichting moet u zich kunnen legitimeren met een geldig legitimatiebewijs. U bent als bezoeker van harte welkom. Wij rekenen echter wel op uw begrip voor onze toegangsprocedure. Als justitiële inrichting houden wij ons aan strikte (veiligheids)regels.

    http://www.pi-zoetermeer.demon.nl/algemeen.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    bezoeker 1.1

    iemand die een winkel bezoekt; klant

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een bezoeker…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Naast het museum trekt ook de winkel jaarlijks vele bezoekers. 'De winkel trekt met 120.000 bezoekers per jaar het meeste publiek', vertelt Leo van der Zalm.

        Meppeler Courant,

        De gemeente gaat verder een aantal verkeersmaatregelen nemen om de veiligheid bij de supermarkt in Noord te vergroten. Er komt daar een oversteekplaats zodat de bezoekers van de winkel eenvoudiger met de boodschappenwagentjes naar de parkeerplaats kunnen.

        Meppeler Courant,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        bezoeker 2.0

        iemand die voor zijn plezier een attractie bezoekt en daar enige tijd verblijft; iemand die voor zijn plezier iets bezoekt, zoals een pretpark, dierentuin, bioscoop, tentoonstelling, e.d.

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een bezoeker…

        is een persoon

        • [Activiteit of handeling] bezoekt een attractie en verblijft daar enige tijd
        • [Oorzaak, reden of aanleiding] bezoekt een attractie voor zijn plezier

          Algemene voorbeelden


          India heeft de bezoeker ook op het gebied van tempels en heilige plaatsen veel te bieden. We noemen hieronder een greep uit de vele mogelijkheden in Noord- en Zuid-India en zullen u in een persoonlijk gesprek - afhankelijk van uw route - gaarne verder informeren.

          http://www.biancatravel.luna.nl/

          De Centrale Bibliotheek van Zürich heeft in haar geschiedenis veel belangrijke bezoekers gehad, onder wie Lenin, Joyce en Döblin.

          NRC,

          Lichtend voorbeeld is de orchideeënshow met vele soorten orchideeën in volle bloei. Voor alle bezoekers hebben we ook dit jaar weer een kleine orchidee om mee naar huis te nemen.

          http://www.bio.uu.nl/botgard/

          Steeds wisselende snelheden en de rondspinnende beweging van de boot maakt de afdaling tot een adembenemende ervaring voor bezoekers van alle leeftijden. Deze attactie behoort dan ook tot de groep van 'gezinsattracties', geschikt voor iedereen. De omgeving. Bobbejaanland bevindt zich midden in de groene Kempen met zijn vennen en bossen.

          http://www.bobbejaanland.be/nonflash/nl/info/index.html

          Combinatiemogelijkheden


          als object bij een werkwoord


          • (bijna) 50.000 bezoekers trekken
          • veel bezoekers trekken

          Bataviastad in Lelystad heeft in het eerste weekeinde bijna 50.000 bezoekers getrokken.

          Haarlems Dagblad,

          Het Haags Gemeentemuseum hoopt deze zomer met de tentoonstelling "Van Monet tot Matisse, Franse meesters uit het Poesjkin Museum" veel bezoekers te trekken.

          De Standaard,

          met adjectief ervoor


          • trouwe bezoeker
          • een vaste bezoeker
          • de trouwe bezoekers
          • vaste bezoekers

          Ongeveer twintig jaar geleden riep mijn zoon blij verrast vanuit de wandelwagen "Mama, een kabouter". Als trouwe bezoeker van het sprookjesbos in de Efteling was hij een ervaringsdeskundige.

          http://let.kub.nl/literair/tonvandermeer/tekstbiebtheol.htm,

          "De kwaliteit van het aanbod is hoog en het auditorium heeft een goede akoestiek, iets zeldzaams in Jakarta". Een andere vaste bezoeker is mode-ontwerper Harry Darsono. Hij vindt dat het Erasmus Huis zich onderscheidt door zijn constante, evenwichtige aanbod.

          NRC,

          Gospel Music Hoogeveen houdt donderdagavond 14 december het traditionele Kerstconcert. De trouwe bezoekers van dit concert weten dat in het programma ieder jaar ruimte is voor een bijzonder optreden.

          Meppeler Courant,

          Vaste bezoekers van sauna Van Egmond moeten hun heil van maandag 28 juli tot en met 8 augustus ergens anders zoeken. Het bedrijf aan de Van Egmondstraat in Haarlem-Noord gaat twee weken dicht voor een verbouwing.

          Haarlems Dagblad,

          met voorzetselgroep


          Voorzetsel: over

          • bezoekers over de vloer komen
          • bezoekers over de vloer krijgen

          Le Refuge staat in gerechtskringen bekend als een luxe-bordeel, waar veel bezoekers uit "hogere kringen" over de vloer komen.

          De Standaard,

          Voor de daling zijn verschillende verklaringen te geven. Bij het Rijksmuseum heeft het volgens een woordvoerder te maken met het succes van De Dageraad der Gouden Eeuw in 1994. Mede daardoor kreeg het museum ruim één miljoen bezoekers over de vloer. Afgelopen jaar telde het 942.000 kunstliefhebbers.

          Meppeler Courant,

          De vernieling werd zondag kort voor sluitingstijd opgemerkt door een bezoeker, die een van de vier bewakers alarmeerde. De dader moet worden gezocht tussen de 164 bezoekers die het museum zondag over de vloer kreeg, maar het wordt een bijna onmogelijke klus om hem of haar op te sporen.

          De Standaard,

          Voorzetsel: van

          • bezoekers van de Albert Cuypmarkt
          • bezoekers van de beurs
          • bezoekers van concerten

          De meeste bezoekers van concerten van het Seniorenorkest zijn heel positief over het orkest en over het programma.

          Meppeler Courant,

          Veel bezoekers van de beurs gaan heel gericht op zoek naar wat hun interesse wekt en heil bij vinden. Maar ook mensen die niet eerder in contact zijn geweest met alternatieve en paranormale zaken zijn welkom.

          Meppeler Courant,

          De Pijp, legt Dortland uit, is een wijk met 37.500 mensen waar dagelijks alleen al 50.000 tot 100.000 bezoekers van de Albert Cuypmarkt bijkomen.

          Het Financieele Dagblad,

          • bezoekers van boekhandels en bibliotheken

          Uit de honderd best verkochte titels kunnen bezoekers van boekhandels en bibliotheken dit najaar kiezen welk boek zij het beste vinden. Dat krijgt de Publieksprijs. De afgelopen jaren ging de prijs onder anderen naar Kees van Kooten, Annie M.G. Schmidt en Betty Mahmoody.

          NRC,

          met telwoord ervoor


          • de 159.242ste bezoeker
          • 100 bezoekers
          • (meer dan) 576.000 bezoekers
          • 600.000 bezoekers

          De zestigste Boekenbeurs voor Vlaanderen sloot gisteren haar deuren achter de rug van de 159.242ste bezoeker. Dat is tienduizend minder dan vorig jaar.

          De Standaard,

          Donderdagavond was het bingo-avond, waar circa 100 bezoekers op afkwamen.

          Meppeler Courant,

          Vergeleken met het succesjaar 1999, toen de stedelijke musea mee als gevolg van de Van Dyck-evenementen meer dan 600 000 bezoekers telden, viel het bezoekcijfer voor 2000 niet tegen. Meer dan 576 000 bezoekers vonden de weg naar de stedelijke musea.

          http://www.antwerpen.be/MIDA/

          voorafgegaan door als


          • als bezoeker

          Vanaf september is het zaalgedeelte in PARA lager dan het cafégedeelte, zodat je als bezoeker altijd goed zicht hebt op het podium.

          http://www.para.nl/

          V&D biedt de vanouds bekende services om het leven een stukje aangenamer te maken. Want als bezoeker kom je bij ons altijd op de eerste plaats. Zo geven we bij parfums een laagste prijsgarantie, maken we gratis je gordijnen bij aankoop van een mooi stofje en kun je de fabrieksgarantie op elektrische apparaten laten verlengen.

          http://www.vroomendreesmann.nl/

          In dierentuinen moet elke dag ontzettend veel werk gebeuren, dat je als bezoeker nooit te zien krijgt. Alle hokken moeten steeds weer worden schoongemaakt, want anders wordt het een beestenbende. Verder moeten alle dieren natuurlijk te eten krijgen.

          NRC,

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          Als deel van een afleiding


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          bezoeker 3.0

          iemand die voor zijn beroep ergens op bezoek gaat; iemand die beroepsmatig bezoeken aflegt
          Wordt vooral gebruikt in samenstelling met bezoeker als tweede lid, waarbij het eerste lid verwijst naar de persoon of instantie die wordt bezocht, zoals bv. in artsenbezoeker.

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een bezoeker…

          is een persoon

          • [Activiteit of handeling] gaat voor zijn werk ergens of bij iemand op bezoek; legt beroepsmatig bezoeken af
          • [Oorzaak, reden of aanleiding] legt het bezoek af uit hoofde van zijn functie

            Algemene voorbeelden


            Een gewaardeerde maar partijdige bezoeker. Informatievoorziening door artsenbezoekers getoetst. Een paar duizend artsenbezoekers doen dagelijks hun ronde langs de spreekkamers. Hoe betrouwbaar is hun informatie eigenlijk?

            http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/Tijdschriftartikel/08626/Een-gewaardeerde-maar-partijdige-bezoeker.htm,

            Woordfamilie


            Als deel van een afleiding


            Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            bezoeker 4.0

            (media, communicatie en telecommunicatie; ICT)

            iemand die een website raadpleegt; iemand die een website bezoekt

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Een bezoeker…

            is een persoon

            • [Activiteit of handeling] raadpleegt een website; bezoekt een website

              Algemene voorbeelden


              Alle bloggers houden uitgebreide statistieken bij en kijken wie er langskomt en hoe de bezoekers op hun site terechtkomen.

              NRC,

              Wanneer het lang duurt om een site op te halen, zal uw potentiële klant afhaken, en elders proberen. Op die manier verliest u bezoekers. Twixel zorgt ervoor dat de oplaadtijd van een site tot een minimum wordt beperkt, door onder meer een efficiënt gebruik van de grafische elementen en scripts.

              http://www.twixel.com/consulting/intranet.html

              Combinatiemogelijkheden


              als object bij een werkwoord


              • bezoekers trekken

              De nieuwssite En.nl, door PIM opgezet als een onafhankelijke portal, is een hoge kostenpost die niet half zoveel bezoekers trekt als de krantenwebsites. En.nl, dat werd gelanceerd in juni, trok circa 500.000 bezoekers per maand. Ter vergelijking: de website van de Volkskrant trekt er 5 miljoen.

              NOS Nieuws,

              met voorzetselgroep


              Voorzetsel: van

              • een bezoeker van vacaturesites

              Winny van Pelt (51) vond haar baan coördinator Vrouwennetwerk KUN via de site van AcademicTransfer. Ze is enthousiast. 'Ik ben al lang een trouwe bezoeker van vacaturesites. Mijn favoriete site is AcademicTransfer omdat die het beste past bij mijn achtergrond en interesse.'

              http://www.academictransfer.nl/um/

              met telwoord ervoor


              • 100.000 bezoekers
              • 300.000 bezoekers

              Op z'n dertiende wilde Ben voor een schoolopdracht duidelijkheid verschaffen in de verschillende tarieven van telefoonaanbieders. Hij maakte er een internetpagina over, die binnen een half jaar 100.000 bezoekers kreeg.

              De Telegraaf,

              De site van het Jeugdjournaal heeft net zijn éénjarig jubileum gevierd. In die periode hebben 300.000 bezoekers de webpagina's ruim 1,5 miljoen keer bekeken.

              Algemeen Dagblad,

              voorafgegaan door als


              • als bezoeker

              Van der Wal is embryoloog en het embryo staat dan ook centraal op zijn site. De bemoedigende woorden waarmee hij je als bezoeker van de site toespreekt, kun je ook wel gebruiken, want zijn opvattingen over de oorsprong van het menselijke bewegen zijn op zijn zachtst gezegd ongebruikelijk.

              http://www.puurkind.nl/baby/d_themas/lopen_voor_geboren.htm

              Woordfamilie


              Als deel van een afleiding


              Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


              Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


              bezoeker 5.0

              (sport en recreatie; politiek en bestuur)

              sporter of sportploeg die voor het spelen van een wedstrijd op bezoek komt; sporter of sportploeg die uit speelt
              Wordt, in toepassing op de sportploeg, doorgaans gebruikt in de meervoudsvorm bezoekers.

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een bezoeker…

              is een persoon

              • [Activiteit of handeling] komt voor het spelen van een wedstrijd op bezoek; speelt uit

                Algemene voorbeelden


                In de tweede helft waren beide teams in de beginfase aan elkaar gewaagd en werd er een stuk fairder gespeeld. De bezoekers kregen echter de betere kansen.

                http://www.walram3.nl/archief/0405/verslagen/roodgroenth.htm,

                Deze wedstrijd van kapitaal belang voor beide ploegen begon vrij gelijkopgaand en met zwakke verdedigingen langs beide kanten. De aanvallers waren dus aan het feest en na tien minuten hadden de bezoekers een kleine voorsprong bij mekaar gesprokkeld: 23-26.

                http://www.bavi.be/verslagen.htm

                De beste kans was nog voor Remco Lok, maar zijn kopbal werd gekeerd door de Sparta-goalie. Na de thee verslapten de bezoekers en was de concentratie niet optimaal. Nadat twee Hasselters elkaar in de weg liepen kwam de thuisclub op 1-0.

                Meppeler Courant,

                Toen bij een 2-6-stand Libertiaux licht geblesseerd uitviel, raakte Maldegem het noorden kwijt. Ondanks aces van de invallers Pauwels en Dauwens kon de thuisploeg de Brabantse bezoekers niet meer bedreigen en verloor de set met 6-15.

                De Standaard,

                De bezoekers uit Luik moesten winnen om hun Europese ambities niet definitief in rook te zien opgaan. Na de uitschakeling uit de beker moest Cercle geklopt worden. Met twee goals van Goossens, eentje van Butoiu en een redding van Bodart die enkele minuten voor het einde een strafschop van Lauwers stopte, slaagden de bezoekers in hun opzet.

                De Standaard,

                Combinatiemogelijkheden


                als subject bij een werkwoord


                • spelen
                • verliezen
                • winnen

                VVAK maakte een slechte beurt bij Minjak door met 2-0 te verliezen van de rode lantaarndrager. De bezoekers speelden dan wel met een groot aantal invallers vanwege blessures, maar dit mag niet als excuus gelden voor het collectief falen.

                Meppeler Courant,

                Vrijdag al versloeg Maaseik probleemloos Basècles met 1-3. De weinig gekoncentreerde en zichtbaar vermoeide bezoekers verloren de eerste set met 15-7.

                De Standaard,

                De eerste set ging verloren en in de tweede stond Modena weer met de rug tegen de muur. Het werd 13-10 en 14-13 voor de thuisclub, maar de bezoekers wonnen de set alsnog met 16-14.

                NRC,

                in voorzetselgroep


                • door de bezoekers

                Basècles-Hees 0-3 (13-15, 9-15, 14-16): Gezien de grote inzet werd het een weinig hoogstaande, maar toch spannende wedstrijd, verdiend gewonnen door de bezoekers. Beide ploegen akteerden erg zenuwachtig, wat vooral tot uiting kwam in de resem mislukte opslagen en de misverstanden in de opbouw.

                De Standaard,

                Woordfamilie


                Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen