diversiteitsdag


diversiteitsdag 1.0

(neologisme)

niet-wettelijke verlofdag die iemand toch als verlofdag kan opnemen omdat er bijvoorbeeld op die dag een plechtigheid of viering is die bij zijn (geloofs)overtuiging past, en die soms ook geruild kan worden tegen een andere, wettelijke verlofdag

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een diversiteitsdag…

is een verlofdag; is een dag; is een periode

  • [Doel of bestemming] wordt ingesteld om feestdagen meer passend bij individuele mensen te maken, bv. wat betreft levensovertuiging
  • [Behandeling of bewerking] kan soms geruild worden tegen een wettelijke verlofdag
  • [Legitimiteit] is een niet-wettelijke verlofdag

    Hoofdsemagram: dag


    Algemene voorbeelden


    Wat staat er nog meer in de cao van ING? Naast een structurele loonsverhoging van 1,7 procent zijn er meer bijzondere arbeidsvoorwaarden in de cao van ING gekomen. Het personeel kan elk jaar anderhalve 'diversiteitsdag' verlof opnemen voor bijvoorbeeld een joodse of islamitische feestdag, of Bevrijdingsdag. Werknemers van 60 jaar en ouder kunnen één dag in de week vrij krijgen om vrijwilligerswerk te doen bij een maatschappelijke organisatie of onderwijsinstelling – op kosten van de bank. Ze behouden hun volledige loon en pensioenopbouw.

    nrc.next,

    Een verlofdag op Goede Vrijdag of liever met het Suikerfeest? Medewerkers van verzekeraar Achmea kunnen kiezen. In de nieuwe cao is een 'diversiteitsdag' overeengekomen. Dat is een nieuwe dag voor bijzonder verlof die kan worden gebruikt voor dit soort feestdagen. Achmea introduceert ook een maatschappelijk verlof, dat medewerkers in staat stelt actief bij te dragen aan vrijwilligersprojecten. Het concern streeft verder naar een 'levensfasebewust diversiteitsbeleid', waarin arbeidsvoorwaarden aansluiten bij de behoefte van het bedrijf en bij de persoonlijke werk- en leefsituatie van medewerkers.

    Trouw,

    De directeur nieuwe producten van de Volksbank ruilt de wettelijke vrije dag namelijk in voor een vrije dag tijdens Eid-al-Fitr (het Suikerfeest) deze vrijdag. Het kan dankzij het nieuwe diversiteitsverlof in zijn cao. Azaroual is niet de enige die een nationale feestdag kan inwisselen voor een 'eigen feest- of geloofsdag'. Volgens werkgeversorganisatie AWVN hebben steeds meer bedrijven zo'n diversiteitsverlof. Zo mag bij Rabobank Goede Vrijdag worden ingeruild voor een verlofdag 'naar eigen inzicht', kan bij verzekeraar ASR elke 'tweede feestdag' worden ingezet als 'diversiteitsdag' en mogen Ikea-medewerkers alle christelijke feestdagen inruilen voor niet-christelijke. Nationale-Nederlanden kent naast een diversiteitsdag de 'you-matter-dag', voor bijvoorbeeld verjaardagen.

    de Volkskrant,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2005
    Samenhangende woorden (betekenis) transitieverlof