dorade


dorade 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

hoge, platte vis met een gevorkte staart die wordt gevangen in de Middellandse Zee of Atlantische Oceaan en die als voedsel onder verschillende namen wordt verhandeld

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dorade…

is een vis; is een dier

  • [Vorm] heeft een hoog, plat lichaam
  • [Bouw] is gewerveld
  • [Deel] heeft een gevorkte staart
  • [Plaats] leeft in zout water
  • [Woongebied] komt voor in de Middellandse Zee en de oostelijke Atlantische Oceaan
  • [Verscheidenheid] is een zeebrasem of zeekarper

Algemene voorbeelden


De afgelopen maanden worden zeer regelmatig vangsten gemeld van de goudbrasem in Nederlandse wateren; in een onderzoeksfuik van het NIOZ bij Texel en door beroepsvissers in hun hok- en schietfuiken op het Veerse Meer. De soort is in de vishandel bekend onder de naam dorade, maar niet alle dorades in de Nederlandse visafslagen blijken goudbrasems.

http://www.visserijnieuws.nl/nieuws/achtergronden/6718-goudbrasem-voor-het-eerst-beschreven-voor-nederland.html,

Overdag zien we soms enorme dorades rond de boot zwemmen. Chris probeert zelfs een enkele keer er een met de harpoen te schieten maar het lukt hem niet. Natuurlijk heeft hij een mooie verklaring voor dit falen (lichtbreking; schommelen van de boot; enz.) maar het resultaat is en blijft dat de dorades lekker vrij rond de boot blijven zwemmen. Wat op zich reeds een genot is, daar die vissen heel kleurrijk zijn en sierlijk in het water zwemmen. Je zou zelfs bijna vergeten dat ze verschrikkelijke roofvissen zijn.

http://users.pandora.be/wh/els/stilleoceaan/verslag028.htm

Een duikje in de Turkse wateren is ook de moeite waard om zijn fauna en flora. Zoals overal in de Middellandse Zee vindt je er veel doraden, inktvissen, "Roscassen", enz.

http://www.burgerschool.be/n/llweb/5ejaar9899/5ifa/1853/duiken.htm

De dorade komt voor in de Middellandse zee en wordt gekweekt in Griekenland, Spanje en Italië. Er bestaat ook de gekweekte roze variant van, dit visvlees is iets losser van structuur.

http://www.visfileren.nl/Dorade

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een dorade vangen

De dorade (goudmakreel), die we gisteren vingen (1300 gram) staat inmiddels bovenaan ons verlanglijstje. Hij of eigenlijk zij, was werkelijk goud van kleur, maar de kleur verdwijnt snel. Eigenlijk zijn ze blauw, maar onder verschillende gemoedstoestanden kunnen de vissen verschillende kleuren aannemen.

http://blog.mailasail.com/wklein/58,

Er is het hele jaar door een ruim aanbod van verse vis. Vooral zwaardvis, zeebaars en de rode barbeel zie je veelvuldig terug binnen de menu's. In het najaar wordt daar lampuki aan toegevoegd. Deze goudmakreel (mahi-mahi of dorade zijn internationale namen) wordt van augustus tot november in de wateren rond Malta gevangen door de vissers op hun luzzu, de kenmerkende traditionele Maltese vissersbootjes.

http://allesovermalta.nl/eten.htm

dorade 1.1

vis met een stevige, volle smaak die het hele jaar wordt aangevoerd en op vele manieren kan worden bereid, zoals bakken, grillen of stoven

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dorade…

is een consumptievis

  • [Smaak] heeft een volle smaak
  • [Structuur] heeft een stevige structuur
  • [Functie] dient om te eten
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] is een matig vette vis
  • [Gebruikswijze] wordt in zijn geheel of als filet te koop aangeboden
  • [Verscheidenheid] is een goudbrasem, goudmakreel, zeebrasem of zeekarper

Algemene voorbeelden


Dorade, ook wel zeekarper of zeebrasem genoemd, is een matige vette vis.

http://www.receptenzoeker.nl/toonrecept/?link=17082

Eten aan de haven betekent ook vis op mijn bord. Het wordt een dorade, volgens de kelner pas gisteren uit de Middellandse Zee gevist.

De Standaard,

In Nederland zijn twee soorten dorades te koop: dorade rose en dorade grise.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

Afslager Wim Harteveld noemt dorades een regelmatige maar zeldzame aanvoer op Scheveningen vanuit de zuidelijke Noordzee. Er worden hier meerdere dorades onderscheiden met behulp van Franse namen: de dorade grise (waarschijnlijk de zeekarper, is ook de handelsnaam voor deze vis in Nederland), de dorade rose (waarschijnlijk de goudbrasem, en ook de handelsnaam in Nederland) en een 'hele rode soort' (mogelijk de gewone zeebrasem Pagellus erythrinus).

http://www.visserijnieuws.nl/nieuws/achtergronden/6718-goudbrasem-voor-het-eerst-beschreven-voor-nederland.html,

Recept: dorade met tomaten basilicumsaus. Ingrediënten: Boodschappenlijstje voor 4 personen: 700 gram doradefilet, 10 gram verse basilicumblaadjes, 12 el citroen of olijfolie. Voor de saus: 2 dl visbouillon, 2 dl room, 4 pomodori tomaten, 5 gram verse basilicumblaadjes, peper en zout naar smaak. Voorbereiding: Dorade, ook wel zeekarper of zeebrasem genoemd, is een matige vette vis.

http://www.receptenzoeker.nl/toonrecept/?link=17082

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen