kidnapster


kidnapster 1.0

vrouw die een persoon of groep personen kidnapt; vaak in het bijzonder: vrouw die een baby of klein kind kidnapt; ontvoerster

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kidnapster…

is een vrouw; is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Algemene voorbeelden


    De 40-jarige Indiase besloot dit weekend bij een bushalte een vijf maanden oude baby onder de neuzen van de onoplettende ouders weg te snaaien. Groot was dan ook de opluchting toen de kidnapster enkele uren later het kind weer terug inleverde bij de lokale politie. Het bleek namelijk niet het gewenste jongentje, maar slechts een meisje te zijn.

    http://www.nieuws-suriname.nl/kidnapster-retourneert-kind/

    'De ontlading' dwaalt [...] dus rond in de gedachten van een gekidnapte balletdanser. Tijdens de gijzeling beroven de kidnapsters 'm van zijn vertrouwelijke omgang met zijn lichaam, erna houdt het drama zijn gedachten nog een tijdlang gegijzeld: [...] tijdens een wereldreis van een paar jaar jaagt hij er een erfenis door; hij keert terug naar Amsterdam en verleidt honderden vrouwen in de hoop via een tepel of een litteken een van zijn kidnapsters terug te vinden; na een gênante scène in een disco met een in zijn ogen verdachte roodharige draait hij de cel in op beschuldiging van aanranding.

    http://www.humo.be/boeken/40912/rupert-thomson-de-ontlading,

    Een vrouw, wier pasgeboren baby is ontvoerd, gaat op jacht naar de kidnapster, die met een krankzinnige bezieldheid het kind wil overdragen aan de vroegere leider van een uiteengevallen terroristenbende.

    http://www.omero.nl/auteurs/s/t/stein/van-mij/

    Jack (10) wordt door een handlangster van een kannibalistisch genootschap ontvoerd, maar er loopt van alles mis. De kidnapster vindt de dood bij de afrekening met Jacks vader en de jongen blijft alleen achter, opgesloten in een verlaten bunker.

    http://www.deboekensalon.nl/boek/bloeddorst-0

    Een moeder heeft vanmorgen net kunnen voorkomen dat een onbekende vrouw haar 3-jarige kind kidnapte uit een supermarkt in Enschede [...]. Na het afrekenen van de boodschappen zag ze dat de vrouw er plots met het kind vandoor wilde gaan. De kidnapster fietste verder in de richting van een tankstation.

    http://forum.fok.nl/topic/1072191?token=71afe2d2fa7abedf8272dc7b3867c90d&allowcookies=ACCEPTEER+ALLE+COOKIES,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • ontvoeren

    De kidnapster die 32 jaar geleden de Brusselse Dolores Preat (35) ontvoerde, is in Guatemala tot 15 jaar cel veroordeeld. Het hele proces lang bleef de vrouw ontkennen dat ze Preat als klein meisje ontvoerde en aan een Belgisch koppel verkocht. Maar ze werd verraden door haar handtekening.

    http://4nieuws.be/binnenland/831005/15-jaar-cel-voor-verkopen-en-ontvoeren-belgische-vrouw.html,

    met adjectief ervoor


    • de 21-jarige kidnapster

    De 21-jarige kidnapster deed zich voor als een verpleegster, droeg een verpleegster uniform en zei de ouders dat ze Victoria even zou meenemen om haar te wegen. Maar toen zij de baby mee nam, liep ze naar de uitgang van het Canadase ziekenhuis in Québec, zette de baby in haar auto en reed er mee weg.

    http://mynameismama.nl/ontvoerd-uit-het-ziekenhuis/,

    in voorzetselgroep


    • een beschrijving van de kidnapster

    Ouders en personeelsleden van het kinderdagverblijf konden een gedetailleerde beschrijving van de kidnapster geven, zodat de politie haar even later aan de Rijsenbergstraat kon onderscheppen.

    De Standaard,

    • een foto van de kidnapster

    In Columbia is een hoogzwangere vrouw beroofd van haar ongeboren baby. De vrouw, Angela Cartagena, werd afgelopen woensdag in Giradot, 110 kilomter ten zuidwesten van Bogota, op straat gedrogeerd door een vrouw die haar vervolgens ontvoerde naar een huis. Daar sneden een paar mannen haar buik en baarmoeder open en haalde het kindje eruit [...]. De politie toonde op de televisie een foto van de kidnapster; een vrouw met een pezig uiterlijk en lang ongewassen haar.

    http://weblog.roelonline.net/archives/001816.php,

    • de geestestoestand van een kidnapster

    De Hasseltse correctionele rechtbank heeft de psychiater die twee jaar geleden verslag uitbracht over de geestestoestand van een kidnapster (44), gevraagd de vrouw opnieuw te onderzoeken en een geactualiseerd evaluatierapport op te stellen.

    http://www.hbvl.be/cnt/aid924392/psychiater-onderzoekt-geestestoestand-kidnapster,

    • de ouders van de kidnapster

    De Franse baby Zacharia, die maandagavond werd gestolen uit een ziekenhuis in Marseille, is teruggevonden. Een jonge vrouw is door de politie aangehouden voor de babydiefstal en heeft inmiddels bekend [...]. De ouders van de kidnapster belden de politie. Zij vertelden dat hun dochter, die toen bij hen was, ineens een baby had.

    http://www.telegraaf.nl/buitenland/20789265/__Gestolen_Franse_baby_terecht__.html

    met bezittelijk voornaamwoord


    • haar kidnapster
    • zijn kidnapster

    In de de Verenigde Staten is een 17-jarig meisje op een spectaculair en moedige manier aan haar kidnapster ontsnapt. Een 45-jarige vrouw gijzelde de tiener en bedreigde haar met een pistool. Ze deed het meisje van Wildwood naar Philadelphia rijden. Maar onderweg ramde de jonge chauffeur opzettelijk een politiewagen.

    http://www.vandaag.be/buitenland/121256_tienermeisje-ontsnapt-aan-kidnapster-door-wagen-te-rammen-video.html,

    Er zullen wellicht kijkers zijn die Chappie ronduit onnozel vinden, want de robot reageert in het begin als een kind. Als hij door een bende in elkaar wordt geslagen, zie je hoe het metalen ventje bij zijn kidnapster, die hij als zijn moeder beschouwd, komt uithuilen. Het is een vreemd, en net als in Spielbergs A.I. ontroerend.

    http://www.peek-a-boo-magazine.be/en/reviews/neill-blomkamp-chappie/,

    voorafgegaan door naamvalsgenitief


    • iemands kidnapster

    Op de beelden zie je een vrouw van op de rug, de ene keer in het gestolen verpleegstersuniform, de andere keer terwijl ze waarschijnlijk met de baby in haar armen naar buiten loopt. Ze houdt haar armen vreemd laag, draagt de baby niet tegen haar borst maar tegen haar buik gedrukt. Rechts onderaan staat in witte letters het tijdstip geregistreerd waarop de beelden zijn gemaakt, net zoals op de videobeelden van de kleine James Bulger, die door twee kinderen uit een winkelcentrum werd weggelokt en vervolgens vermoord. Abbies kidnapster heeft eenentwintig minuten nodig gehad.

    Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

    voorafgegaan door als


    • zich ontpoppen als kidnapster

    De eerste tekenen van chaos in het leven van deze, door zijn huisgenoten liefdevol als malloot bestempelde ingoede ziel, dienen zich aan, als de omgang van zijn frivole dochter met een van zijn meerderen niet zonder natuurlijke gevolgen blijft en hij deze hoger geplaatste als zijn schoonzoon moet accepteren. Maar niet alleen daardoor raakt hij uit zijn doen, maar net zo goed ook door het feit, dat diezelfde dochter zich ontpopt als kidnapster en een door haar gestolen baby mee naar huis brengt, om alvast een beetje te oefenen voor het komend moederschap.

    http://www.toneeluitgeverijvink.nl/product.php?productid=3432

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen