leerjaar


leerjaar 1.0

periode tussen omstreeks september en juni of juli, waarin een basisschool onderricht geeft of waarin een leerling onderwijs op een basisschool volgt; jaar in het lager onderwijs

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een leerjaar…

is een jaar; is een periode; is een tijd

  • [Handelende persoon] wordt ingericht door een instelling voor basisonderwijs

    Hoofdsemagram: jaar


    Algemene voorbeelden


    In de tweede [...] plaats is er het gegeven dat de basisscholen er slechts in zeer beperkte mate in slagen om in de acht leerjaren die daarvoor beschikbaar zijn de achterstand te verminderen, met als resultaat dat de leerlingen uit de minderheidsgroeperingen met de grootste achterstand aan het einde van het basisonderwijs in hun taalontwikkeling zo'n twee jaar achterliggen op hun autochtone klasgenoten.

    http://www.aup.nl/pdf/Kohnstammlezing2000.pdf

    Door de algemene vervroeging van de puberteitsfase wordt de leerlingenpopulatie al in de laatste leerjaren van de basisschool moeilijker hanteerbaar.

    http://www.gymnasiumnu.nl/,

    De 'leerstof' is verwerkt in thema's voor projectonderwijs. Op deze wijze wordt vanuit een thema gewerkt aan de ontwikkeling van het kind. In de groepen 2 en 3 vindt een geleidelijke overgang plaats van het ontwikkelingsgericht werken naar het programmagericht werken zoals dat in de hogere leerjaren plaatsvindt. In dit verband is groep 1 op vrijdag vrij, zodat er zo goed mogelijk aandacht geschonken kan worden aan de oudste kleuters ter voorbereiding op het "echte" leren.

    http://www.jvanstolbergschool.org/index2.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met telwoord ervoor


    ( (vooral) in Nederland)
    • eerste leerjaar
    • tweede leerjaar
    • derde leerjaar
    • vierde leerjaar
    • vijfde leerjaar
    • zesde leerjaar
    • zevende leerjaar
    • achtste leerjaar

    Groep 1 is het eerste leerjaar van de basisschool. Vaak worden dit de jongste kleuters genoemd. Als een kind vier jaar wordt, mag het na zijn verjaardag naar groep 1. Vanaf vijf jaar geldt er een leerplicht. De nadruk ligt in deze groep op het spelend leren. [...]. Groep 2 is het tweede leerjaar van de basisschool. Dit zijn over het algemeen kinderen van 5 en 6 jaar. Deze kinderen zijn leerplichtig en worden ook wel oudste kleuters genoemd. Groep 3 is het derde leerjaar van de basisschool. Dit jaar volgt na de eerste twee kleuterjaren. [...]. Groep 4 is het vierde leerjaar van de basisschool. Dit zijn over het algemeen kinderen van 7 en 8 jaar. Groep 5 is het vijfde leerjaar van de basisschool. Dit zijn over het algemeen kinderen van 8 en 9 jaar. Groep 6 is het zesde leerjaar van de basisschool. Dit zijn over het algemeen kinderen van 9 en 10 jaar. Groep 7 is het zevende leerjaar van de basisschool. Dit zijn over het algemeen kinderen van 10 en 11 jaar. Groep 8 is het laatste leerjaar van de basisschool. Dit zijn over het algemeen kinderen van 11 en 12 jaar.

    http://www.basisschoolantares.nl/index.php/uiteg/wat-is-verdeling-in-bouwen

    In de loop van het achtste leerjaar op de basisschool worden alle leerlingen getest. Hieraan zijn geen kosten verbonden voor ouders/verzorgers. Voor 1 maart ontvangen de basisscholen en de ouders/verzorgers de uitslag.

    http://www.rvec.nl/home/Aanmelden

    ( (vooral) in België)
    • eerste leerjaar
    • tweede leerjaar
    • derde leerjaar
    • vierde leerjaar
    • vijfde leerjaar
    • zesde leerjaar

    De lagere school in België kent 3 kleuterklassen en 6 leerjaren: Eerste kleuterklas: 3-4 jaar Tweede kleuterklas: 4-5 jaar Derde kleuterklas: 5-6 jaar Eerste leerjaar: 6-7 jaar Tweede leerjaar: 7-8 jaar Derde leerjaar: 8-9 jaar Vierde leerjaar: 9-10 jaar Vijfde leerjaar: 10-11 jaar Zesde leerjaar: 11-12 jaar

    http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/School

    De 3de kleuterklas werkt nauw samen met het 1ste leerjaar. In de laatste week van het schooljaar brengen ze een dagje door in de klas van het 1ste leerjaar. Zij "passen" dan hun stoeltje en ervaren hoe een dag in de lagere school verloopt.

    http://www.gemeenteschool-diest.be/

    Sedert deze week loopt een campagne waarbij onderwijzers van het zesde leerjaar en leerkrachten van het zesde jaar secundair voor een uur én gratis een advocaat voor de klas krijgen. Die vertelt over de werking van het gerecht en beantwoordt vragen van de leerlingen.

    De Standaard,

    Jaarlijks wordt [...] een wedstrijd verkeersveiligheid gehouden voor leerlingen van het zesde leerjaar van het lager onderwijs.

    http://www.vlaamsbrabant.be/mobielzijn/verkeersveiligheid/verkeersveiligheidHOME.jsp?page=49

    leerjaar 2.0

    ((vooral) in Nederland)

    periode tussen omstreeks september en juni of juli, waarin een middelbare school onderricht geeft of waarin een leerling onderwijs op een middelbare school volgt; jaar in het middelbaar of secundair onderwijs

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een leerjaar…

    is een jaar; is een periode; is een tijd

    • [Handelende persoon] wordt ingericht door een instelling voor middelbaar onderwijs

      Hoofdsemagram: jaar


      Algemene voorbeelden


      De inhoud en het niveau van de aangeboden leerstof zijn aangepast aan 4 havo/4 vwo. Leerlingen in deze leerjaren kunnen zich met behulp van het programma de leerstof zelfstandig eigen maken.

      http://www.escape-educatief.nl/download/brochure2001.pdf

      Combinatiemogelijkheden


      met substantief erachter


      • leerjaar mavo
      • leerjaar havo
      • leerjaar vwo

      Leerlingen volgen er een tweetalig programma tot en met het derde leerjaar mavo en havo of het vierde jaar vwo.

      http://www.xs4all.nl/~rijnlw/rijnlandsindex.html

      met telwoord ervoor


      • het eerste leerjaar
      • het derde leerjaar
      • het zesde leerjaar

      In het eerste leerjaar worden leerlingen op grond van het advies van de basisschool en de uitslag van een test of toets in één van onze brugklassen geplaatst.

      http://www.bonhoeffer.nl/media/uploads/files/INFO%20OUDERS%20bonhoeffer%282%29.pdf

      Doordat de scholen over dezelfde inventaris voor elektrotechnieklokalen beschikken, hebben de leerlingen uit Meppel dezelfde kennis en praktijkervaring als zijn of haar medeleerling uit Maastricht. De leerlingen lopen in het derde leerjaar verplicht stages in het kader van het project arbeidsoriëntatie. De leerling maakt kennis met de beroepsmogelijkheden van de gekozen opleiding en de dagelijkse beroepspraktijk.

      Meppeler Courant,

      We ondertekenen eerstdaags een contract met de Vlaamse regering om het ingenieursberoep te gaan promoten in het zesde leerjaar van het middelbaar onderwijs [...].

      http://www.decom.be/digi_magazine/kviv/805/download/magazine.pdf,

      met telwoord erachter


      • leerjaar één
      • leerjaar twee

      Eindtermen zijn minimumeisen van kennis en kunde die de overheid aan het hele Vlaamse onderwijs oplegt. Momenteel worden de termen van leerjaar één en twee van het secundair onderwijs aangepakt.

      De Standaard,

      leerjaar 3.0

      jaar waarin iemand zich zekere kennis of vaardigheid eigen maakt; jaar waarin men iets aan het leren is; jaar waarin men lerende is

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een leerjaar…

      is een jaar; is een periode; is een tijd

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat gepaard met het zich eigen maken van zekere kennis of vaardigheid

        Hoofdsemagram: jaar


        Algemene voorbeelden


        Als hoekman was hij door zijn onberispelijk vakmanschap, de erfenis van zijn leerjaren bij zijn vader, een buitenstaander te midden van de gewiekste beleggers en speculanten.

        De garderobier, Donald Niedekker,

        Het was wennen in dit racegeweld op zijn Puch Maxi. 'Maar een leuke sportieve hobby. Dit is voor mij een leerjaar. Snel bochtenwerk en laat remmen: dat kan beter. Daar wil ik aan werken'.

        Meppeler Courant,

        De eerste twee jaar zijn leerjaren voor alle spelers!

        Murfreesboro blues, Mart Smeets,