plusvader


plusvader 1.0

((vooral) in België; neologisme)

vader die binnen een relatie de zorg voor een of meer kinderen van zijn partner mede op zich neemt; man die mede voor de kinderen van zijn nieuwe partner zorgt; stiefvader

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een plusvader…

is een vader

      Algemene voorbeelden


      Jan Seynhaeve, 42 jaar, is getrouwd met Isabelle Dekeyzer en plusvader van Emma en Marie.

      http://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/algemeen/stembus2012/wevelgem/burgemeester-seynhaeve-lijsttrekker-cd-v-in-wevelgem/article-1195114509048.htm,

      Jos Willems: "Samen met Corrie Haverkort streef ik naar een verrijkende samenwerking tussen onze twee organisaties. Ik was zelf een tiental jaar successief 'plusvader' van twee stiefkinderen in twee verschillende relaties. Was er mij nauwelijks van bewust dat ik 'stiefvader' was. Daarom begreep ik heel veel later zo moeilijk dat velen het er lastig mee hadden. Ik wou daar wat aan doen. Las er bijzonder veel over. Schreef zelf een boek en vind het een van de boeiendste dingen waar ik ooit mee bezig was."

      http://www.nieuwgezin.info/over-ons/bijzondere-bijdragen/

      Een verklaring hebben de Nederlandse onderzoekers niet, maar als een kind een goede band heeft met de stiefvader, dan heeft het later minder kans op zware depressie. De plusvader 'beschermt' het pluskind dus in zekere zin voor latere psychische problemen. Een goede band met de plusmoeder heeft dat effect niet.

      De Standaard,

      Carry Goosens werd bekend door zijn rollen in F.C De Kampioenen, Lili en Marleen, en andere. Daarbij is hij een duizendpoot op de planken. Hij was zeven jaren acteur bij het reizend volkstheater en een regelmatig gevraagde gast bij het Raamtheater. Hij behaalde tevens een diploma in de plastische kunsten aan Sint Lucas. Maar Carry is ook nog getrouwd met de actrice Chris Bus. Deze had al twee dochtertjes toen ze Carry leerde kennen: Nelly en Liesbeth. Carry werd plusvader en adopteerde later die twee meisjes.

      http://www.plusouder.be/?page_id=252

      Zijn nog niet mee bij Het Laatste Nieuws, het is plusvader!

      http://huugendruug.eu/2008/06/29/zeg-niet-langer-stiefouder-maar-kommaneuker-plusouder/,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2008
      Benoemingsmotief Het woord impliceert dat de nieuwe ouder een meerwaarde geeft aan het gezin.
      Bijzonderheden Het woord is bedacht ter gelegenheid van de eerste Stiefouderdag op de laatste zondag van juni 2008.