stekkerauto


stekkerauto 1.0

(vervoer en transport, auto's)

auto die een accu heeft die bij een oplaadpunt, dus met een stekker in het stopcontact, kan worden opgeladen; auto met een accu die door middel van een stekker wordt opgeladen; hybrideauto met stekker

Semagram


Een stekkerauto…

is een auto; is een motorvoertuig; is een voertuig

 • [Deel] is voorzien van een accu die bij een oplaadpunt, dus met een stekker in een stopcontact, kan worden opgeladen
 • [Onderscheid of tegenstelling] is milieuvriendelijker dan een brandstofauto
 • [Verscheidenheid] kan een volledig elektrische auto zijn of een semi-elektrische auto (dus een stekkerhybride, ook plug-inhybride geheten)

  Algemene voorbeelden


  Stekkerauto kost fiscus half miljard. De fiscale stimuleringsmaatregelen voor (semi-)elektrische auto's in 2013 hebben de Belastingdienst zeker een half miljard euro gekost. De autobranche keert zich nu tegen de fiscale maatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Vorig jaar zijn ruim 22.000 stekkerauto's verkocht, een veelvoud van de jaren daarvoor. Dat was vooral het gevolg van de onverwacht sterk toegenomen populariteit van hybride auto's als de Mitsubishi Outlander PHEV en de Volvo V60 Plug-in Hybrid.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22444401/__Stekkerauto_kost_half_miljard__.html,

  Vrijstelling Congestion Charge in Londen alleen nog voor stekkerauto’s. Voor alle auto’s zonder stekker – hoe zuinig ze ook zijn – moet in Londen vanaf 1 april Congestion Charge betaald gaan worden. [...]. Vanaf 1 april zijn alleen plug-inhybrides, volledig elektrische auto’s en waterstofvoertuigen daarvan vrijgesteld.

  https://e-drivers.com/vrijstelling-congestion-charge-londen-stekkerautos/,

  stekkerauto 1.1

  (vervoer en transport, auto's)

  door een elektromotor aangedreven auto, waarvan de accu of batterij moet worden opgeladen bij een laadpunt; volledig elektrische auto

  Algemene voorbeelden


  Volkswagen, een van de grootste autofabrikanten ter wereld, stopt met het maken van verbrandingsmotoren. Vanaf 2026 draaien de Duitsers de benzine- of dieselmotor definitief de nek om. [...]. Als een toonaangevende wereldspeler als de Volkswagen Groep [...] overgaat op stekkerauto's, kan de concurrentie niet achterblijven. [...]. Zodra de grote fabrikanten de elektrische dans leiden swingen de kleinere merken vanzelf mee. En hoe groter de markt, hoe lager de prijs van stekkerauto’s. Daar kan geen subsidie tegenop.

  https://www.trouw.nl/groen/in-2030-zijn-alle-auto-s-van-volkswagen-elektrisch~a39da985/,

  Peugeot heeft in Parijs een prototype van een elektrisch aangedreven Peugeot 205 gepresenteerd. [...]. Het bijzondere van deze auto is dat batterijen en aandrijving geheel onder de motorkap zijn geplaatst, zodat er niets aan interieur- en bagageruimte verloren gaat. Bovendien hoeven de batterijen niet uit de auto worden gehaald om te worden bijgeladen. De installatie van de auto wordt rechtstreeks op het net aangesloten. Deze Peugeot is dus een 'stekkerauto'.

  https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=stekkerauto&coll=ddd&identifier=ddd%3A011011129%3Ampeg21%3Aa0168&resultsidentifier=ddd%3A011011129%3Ampeg21%3Aa0168,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een dure stekkerauto

  De verkoop van elektrische auto’s is vorig jaar flink gestegen. Er werden in 2018 in totaal 24.024 stekkerauto’s op kenteken gezet, drie keer zo veel als in 2017. De stijging heeft deels een fiscale oorzaak. De fiscus is in 2019 wat minder coulant voor rijders van dure e-auto’s. Wie in 2018 een (dure) stekkerauto kocht, kan nog wel profiteren van de oude regels.

  https://www.trouw.nl/groen/grote-e-bak-in-trek-met-dank-aan-de-fiscus~a598326d/,

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • stekkerautoland

  stekkerauto 1.2

  (vervoer en transport, auto's)

  auto met een verbrandingsmotor en een elektrische motor, die een accu heeft die bij een oplaadpunt, dus met een stekker in het stopcontact, kan worden opgeladen; hybrideauto met een accu die door middel van een stekker wordt opgeladen; plug-inhybride; stekkerhybride

  Algemene voorbeelden


  Mercedes stelde [...] vast dat er in Duitsland (en de rest van Europa) veel veelrijders plots om fiscale redenen een stekkerauto wilden, maar tijdens het kilometervreten veel te veel benzine opstookten. Dan toch maar een compromis gesloten, onder het motto 'u vraagt, wij draaien': een stekkerhybride met dieselmotor.

  https://www.autowereld.be/autotests/eerste-test/mercedes-c300de-test.html,

  Combinatiemogelijkheden


  als object bij een werkwoord


  • een stekkerauto kopen

  Sinds 1 januari zijn er nog maar twee bijtellingstarieven voor auto's: je bent elektrisch en dan is het goedkoop, of je bent het niet, en dan is het duur(der). Duidelijk. Daarom bracht de NOS vorige week het bericht dat het gedaan is met de hybrideauto. Leasemaatschappijen verklaarden dat het nu onwaarschijnlijk was dat mensen nog voor een plug-inhybride zouden kiezen. Die zijn immers duur en de bijtelling klapt 7 procentpunten omhoog. Waarom zou je dan nog een stekkerauto kopen, waarvan je de batterijen toch niet oplaadt?

  https://www.autobahn.eu/2729/toyota-de-nos-snapt-bijtelling-niet/,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: van

  • een stekkerauto van de zaak

  Staatssecretaris Wiebes over subsidie stekkerauto’s: "We hadden er nooit aan moeten beginnen". [...]. "De realiteit is dat voor elke zuinige auto die hier verkocht wordt, autofabrikanten elders in Europa een niet-zuinige auto kunnen verkopen, waardoor de netto CO2-winst nihil is", zegt hij in een interview met AutoWeek. [...]. "Bovendien is in de praktijk gebleken dat vooral leaserijders met een stekkerauto van de zaak veel minder zuinig rijden dan aanvankelijk gedacht werd. Gemiddeld wordt er maar voor een kwart elektrisch gereden met plug-inhybrides", aldus Wiebes.

  https://zerauto.nl/wiebes-subsidie-stekkerauto/,