vakantiedag


vakantiedag 1.0

periodiek terugkerende of jaarlijks toegekende dag waarop iemand is vrijgesteld van werk of school en die men in de regel aan ontspanning of recreatie besteedt; dag bestemd voor vakantie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vakantiedag…

is een dag; is een periode; is een tijd

  • [Functie] dient voor ontspanning en recreatie
  • [Tijd] is vaak vastgelegd, zoals door een arbeidscontract of onderwijsregeling, in een bepaalde periode, of kan, afhankelijk van iemands arbeidssituatie, soms ook zelf worden gekozen volgens een eigen planning
  • [Aantal of hoeveelheid] is in aantal gelimiteerd door een werkgever, door onderwijsinstanties e.d. en wordt meestal berekend in functie van het aantal werkdagen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] keert in de regel periodiek terug of wordt jaarlijks toegekend
  • [Behandeling of bewerking] wordt voor personen die ergens in dienst zijn, bij opname in mindering gebracht op het jaarlijkse totale tegoed aan vakantiedagen
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor iemand die arbeid verricht of onderwijs volgt
  • [Onderscheid of tegenstelling] staat tegenover een werkdag of schooldag

Hoofdsemagram: dag


Algemene voorbeelden


Het wettelijk aantal vakantiedagen bij een volledige werkweek bedraagt 20. De compensatie mag dus alleen plaatsvinden met de vakantiedagen die boven de 20 uitkomen.

http://www.juridisch.nl/index.html,

De wet. Zij stelt als beginsel dat elke werknemer recht heeft op 24 jaarlijkse vakantiedagen. In de praktijk hangt dit af van het aantal dagen dat de werknemer in het kader van een arbeidscontract in het voorgaande kalenderjaar heeft gewerkt; het hierboven vermelde beginsel geldt immers alleen voor de werknemer die een volledig dienstjaar heeft gewerkt. Als u arbeider bent. Men telt het aantal dienstdagen: 24 vakantiedagen als u meer dan 276 dagen in dienst bent geweest; 20 dagen als u tussen 231 en 241 dagen in dienst bent geweest; enzovoort tot 2 dagen, als u tussen 24 en 34 dagen in dienst bent geweest.

http://www.nl.jobpilot.be/content/journal/workinbe/congetravail.html,

Veel detacheringsbureaus bieden een contract voor een bepaalde periode aan, maar er zijn ook bureaus die werknemers voor vast aannemen. In deze arbeidscontracten zijn vakantiedagen, overwerktoeslagen en pensioen opgenomen.

http://www.intermediair.nl/,

Terwijl heel wat studenten nog profiteren van hun laatste vakantiedagen, laait voor anderen de examenkoorts alweer hoog op.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • vakantiedagen opnemen
  • vakantiedagen sparen

Zo had ik bijna vakantiedagen opgenomen toen mijn ene opdracht afliep en de volgende enkele weken op zich liet wachten.

http://www.intermediair.nl/,

Van de werkende helpers in het onderzoek waaruit de cijfers in tabel 3.22 afkomstig zijn, zegt ruim een derde dat ze vakantiedagen hebben moeten opnemen om te kunnen helpen.

http: //www.omv.nl/ATEST/fnieuwsbrief/FNIEUWS.html,

In het eerste geval breng je verlofdagen onder in je verlofspaarregeling tot een maximum van 10% van het aantal werkuren in een kalenderjaar (je kunt zowel vakantiedagen sparen, als overwerk- en ADV-uren).

http://www.intermediair.nl/Loopbaan/dossiers/secundaire/toeters_sabbat.html,

met adjectief ervoor


  • een extra vakantiedag
  • een schitterende vakantiedag
  • een zomerse vakantiedag
  • een zonnige vakantiedag

In het sociaal akkoord voor '93-'94 bereikten de nationale onderhandelaars een princiepsakkoord: uitbetaling van overuren versus omzetting in extra vakantiedagen.

De Standaard,

Voor enkele weken neemt ze haar intrek bij tante Maria, oom Honoré en nichtje Angèle, die te Zedelgem, bakermat van de familie, een welstellende hoeve bebouwen. Tijdens haar jeugd bracht ze daar heel wat zomerse vakantiedagen door.

Verbannen in het vaderland, Karel Jonckheere,

Op deze schitterende zonnige vakantiedag tellen we precies drie andere zeilbootjes op het water.

http://www.zeilen.be/Verhaalmaand/Verh0110.htm

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een aanvullende vakantiedag
  • een bijkomende vakantiedag
  • een resterende vakantiedag

Een Nederlandse werknemer heeft, net als zijn Belgische collega, wettelijk recht op vier weken vakantie per jaar. Daar bovenop komen dan eventueel aanvullende vakantiedagen per bedrijf of per sector.

De Standaard,

In ruil voor de flexibiliteit hebben de voltijdse arbeiders en bedienden recht op 8 bijkomende vakantiedagen.

De Standaard,

Hij neemt de plaats in van Roger A., die officieel op 1 januari met pensioen gaat, en nu zijn resterende vakantiedagen neemt.

De Standaard,

Vaste verbindingen


betaalde vakantiedag

  1. vakantiedag waarvoor een werknemer loon doorbetaald krijgt; vakantiedag met behoud van loon

    Feestdagen zijn nationaal erkende feestdagen. In de regel zijn bedrijven en organisaties op deze dagen gesloten en kun je niet werken. Werk je normaliter op deze dagen wel, dan wordt je salaris doorbetaald (net als bij een betaalde vakantiedag).

    http://switchjobspayrolling.nl/media/Kort%20verzuim%20en%20feestdagen.pdf

    Al van begin deze eeuw hebben vakbonden gestreden voor betaalde vakantiedagen voor werknemers.

    http://socialsecurity.fgov.be/alles_wat_u_wilde_weten/2001/allyouwa2001_n-new.pdf,

    In het merendeel van deze sectoriële arbeidsovereenkomsten stonden bepalingen over de betaalde vakantiedagen.

    http://onva-rjv.fgov.be/nl/pdf/ontstaan%20en%20evolutie.pdf,

bovenwettelijke vakantiedag

  1. extra vakantiedag die op grond van een individuele of van een collectieve arbeidsovereenkomst wordt toegekend bovenop het aantal waarop men wettelijk recht heeft

    Op wettelijke vakantiedagen heeft elke werknemer recht; op bovenwettelijke vakantiedagen heeft een werknemer recht indien dat in zijn individuele arbeidsovereenkomst of toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst staat opgenomen.

    https://www.jurofoon.nl/vakantiedagen/bovenwettelijke-vakantiedagen.asp

    Gezien het feit dat de wetgever het recht op vakantie ook als zodanig heeft bedoeld is de mogelijkheid om de vakantieaanspraak in geld uit te laten betalen dan door een aantal voorwaarden omgeven. - Het is alleen mogelijk om de zogenaamde bovenwettelijke vakantiedagen af te kopen. Dit zijn de dagen die het wettelijk saldo van twintig te boven gaan.

    http://www.villamedia.nl/nvj/nieuws/index.htm

extralegale vakantiedag

Woordfamilie


Als deel van een afleiding