rasterdiepdruk


rasterdiepdruk 1.0

afbeelding

(Publiek domein)

afbeelding

Bron: Parktravelling
(CC BY-SA 3.0)

grafische techniek waarbij afbeeldingen of tekst in een metalen drukcilinder worden aangebracht in de vorm van een zeer fijn rastervormig reliëf van uitgediepte puntvormige vlakjes, hetzij fotochemisch door te etsen of recenter veelal door procedés zoals machinaal graveren; rotogravure

Semagram


Rasterdiepdruk…

is een diepdruktechniek; is een druktechniek

   Algemene voorbeelden


   Rasterdiepdruk of rotogravure is een diepdrukprocédé waarbij gebruik wordt gemaakt van een fotochemisch geëtste koperen cilinder als drukvorm.

   http://www.apporte.nl/index.html,

   Een van de belangrijkste verschillen van de huidige industriële diepdruk met de ambachtelijke technieken, is dat het beeld niet als zodanig op de drukvorm wordt aangebracht, maar wel gerasterd wordt. In de drukcilinder worden talloze systematisch geordende putjes in de koperlaag gebeten (rasterdiepdruk). Deze putjes variëren zowel in grootte als in diepte.

   http://books.google.nl/books?id=5EdOdsmeqd8C&pg=PA41&lpg=PA41&dq=rasterdiepdruk&source=bl&ots=0ryKtPtbGF&sig=875s53JLhdKBsPs5SAIO2uwQqx0&hl=nl&ei=mHO8TJfrLoGDOpOgiaMN&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CCcQ6AEwAThu#v=onepage&q=rasterdiepdruk&f=false,

   Rasterdiepdruk, rotogravure of fotogravure is een drukmethode die veel wordt toegepast bij het drukken van Nederlandse postzegels [...]. De ook wel voor rasterdiepdruk gebruikte naam fotogravure geeft al aan, dat het een fotografische druktechniek is. De naam rasterdiepdruk geeft aan dat gebruik wordt gemaakt van een uit rasterpuntjes opgebouwde afbeelding. Bovendien geeft de naam rasterdiepdruk aan dat we te maken hebben met een diepdrukmethode.

   http://www.filahome-postzegels.com/postzegel-encyclopedie/rasterdiepdruk.htm,

   In de eerste decennia van deze eeuw werd de rotogravure of rasterdiepdruk bruikbaar als industriële druktechniek en daarmee ook voor het massaal vervaardigen van postzegels. In de normale diepdruk, zoals die meestal voor postzegels wordt toegepast maar ook voor tijdschriften en dergelijke, variëren de rasterfijnheden van 40 tot 100 punten per cm.

   http://www.xs4all.nl/~kalden/stru/struycken-nl.htm

   Een zeer belangrijke functie van de velrand is dat op deze rand aanwijzingen voor de drukker, de loketbediende, de postzegelgebruiker of de postzegelverzamelaar kunnen worden geplaatst [...]. In het onderstaande zullen we een overzicht geven van hetgeen u zoal op de velrand kunt aantreffen. In de eerste plaats noemen we de drukkerstekens, die weer onderverdeeld worden in: Plaatnummers. Elke door de drukker gebruikte plaat is voorzien van een nummer. Dit nummer kan zodanig op de plaat gegraveerd zijn dat het op de velrand terechtkomt [...]. Cilindernummers. Eigenlijk hetzelfde als plaatnummers, met dit verschil dat de aanduiding cilindernummer gebruikt wordt in samenhang met rasterdiepdruk als druktechniek.

   http://www.nvph.nl/filency/index.htm