rotogravure


rotogravure 1.0

afbeelding

(Publiek domein)

grafische techniek waarbij afbeeldingen of tekst in een metalen drukcilinder worden aangebracht in de vorm van een zeer fijn rastervormig reliëf van uitgediepte puntvormige vlakjes, hetzij fotochemisch door te etsen of recenter veelal door procedés zoals machinaal graveren; rasterdiepdruk

Semagram


Rotogravure…

is een diepdruktechniek; is een druktechniek

   Algemene voorbeelden


   Diepdruk (andere namen: koperdiepdruk en rotogravure). De drukvorm heeft bij deze techniek een verdiept (verlaagd) reliëf, dat bovendien is gerasterd.

   http://www.graficum.nl/graficum4.html,

   In de eerste decennia van deze eeuw werd de rotogravure of rasterdiepdruk bruikbaar als industriële druktechniek en daarmee ook voor het massaal vervaardigen van postzegels. In de normale diepdruk, zoals die meestal voor postzegels wordt toegepast maar ook voor tijdschriften en dergelijke, variëren de rasterfijnheden van 40 tot 100 punten per cm.

   http://www.xs4all.nl/~kalden/stru/struycken-nl.htm

   Bij de diepdruk bevindt de drukinkt zich in de uitgediepte delen van de drukvorm, waar het door het papier uitgetrokken wordt. Diepdruk leent zich vooral voor het reproduceren van afbeeldingen. Voorbeelden van diepdruk zijn metaalgravures van koper of staal en ook etsen. Op de platen moet dan het positieve in plaats van het negatieve beeld afgedrukt worden. Later werd gedrukt met cilinders in plaats van platen die het proces de naam rotogravure gaven.

   http://brabants-industrieel-erfgoed.wiki.zoho.com/Grafische-industrie.html,

   Wanneer het aantal gedrukte exemplaren meer dan 500 duizend stuks bedraagt, zijn er twee keuzes voor drukken: 'diepdruk', ook wel rotogravure genoemd, en 'heat web set offset', ook wel rotatieoffset genoemd.

   http://books.google.nl/books?id=CrZXan-LWFgC&pg=PA136&lpg=PA136&dq=diepdruk+%22rotogravure%22&source=bl&ots=MoPALipmLP&sig=WLBhIEBg6y-MFZ_uz6fHhl2W7WQ&hl=nl&ei=lmDJTMrdIM7tOaewmZ4B&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=8&ved=0CC8Q6AEwBzgK#v=onepage&q=diepdruk%20%22rotogravure%22&f=false,

   Daarnaast kunnen foto's ook in emaille worden vereeuwigd; hier richten we ons vooral op toepassingen voor het etsen en gieten. Dit proces wordt al meer dan een eeuw door drukkers, oorspronkelijk ook veel door fotografen, voor reproductie van foto's toegepast, maar is door de rotogravure verdrongen.

   http://www.enamelandtiffany.com/bijztechn/beeldvorming.htm

   De Panorama verscheen in 1913 als eerste Nederlands tijdschrift in de nieuwe techniek van de rotogravure of koperdiepdruk, een verdere ontwikkeling van de heliogravure, waarmee men kwalitatief hoogstaande reproducties kon maken.

   (onbekend)

   rotogravure 1.1

   afdruk vervaardigd volgens het rotogravureprocedé

   Betekenisbetrekking


   metonymie
   Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

   Semagram


   Een rotogravure…

   is een afdruk

     Algemene voorbeelden


     De Kroniek. Maandblad voor Nederland en België. Vierde jaargang, februari-aflevering 1918. Geïllustreerd (met o.a. enkele fraaie rotogravures hors texte, o.a. van Antoon Molkenboer).

     http://www.fokas.nl/nieuwsbrief/nieuwsbrief.php?id=191,